Így lesz a csótányból egészségügyi haszonállat

Élő csótány lakott egy nő fejében: Videó!
Exéről most 2 dollárért akár "Istvánnak, vagy Kati csótánynak" is elnevezheti ezt a nem éppen népszerű háztáji rovart.
Vágólapra másolva!
Egy kínai gyógyszergyár azt állítja, olyan készítményeket fejlesztett ki, amelyek hatékonynak bizonyultak egyes légzőszervi és szájüregi betegségek kezelésében - írja az Asia Times. Alapanyagukat a Föld egyik leggyűlöltebb élőlényéből vonják ki: amerikai csótányokból.
Vágólapra másolva!

A szecsuani székhelyű Good Doctor Pharmaceutical Group a gyógyszergyártás mellett saját csótánygazdaságot üzemeltet azért, hogy az ott tenyésztett állatokat feldolgozza a termék-előállításban.

Mesterséges intelligenciával a csótányokért

A cég csótányfarmján nem egyszerűen csak hagyják szaporodni az állatokat. A legkorszerűbb technológiákat, többek között mesterséges intelligenciát is bevetnek azért, hogy azoknak minél jobb legyen.

Csótányokat használnak az orvoslásban is, nem csak az élelmezésben Forrás: Picture-Alliance/AFP//Ton Koene

A rendszer a páratartalmat éppúgy szabályozza, mint a hőmérsékletet és a megvilágítást.

A jószágokat kukoricadarával táplálják. A tartási körülményeknek köszönhetően, a szaporulat éves szinten eléri a 6 milliárd példányt.

Komoly hasznot hoz a csótánytartás

A cég a csótányok nyálkáját felhasználva, állítólag édeskés ízű készítményeket kínál, üvegcséjét 50 jüanért (ez kb. 2000 forint).

Készítményeik rendkívül keresettek a vásárlók körében.

A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint,

a vállalat néhány év alatt már 4,3 milliárd jüan, azaz 200 milliárd forintot meghaladó bevételre tett szert a csótánykészítmények eladásából.

Nem ez a vállalat az egyetlen, amely komoly jelentőséget lát a csótányok orvosi célú felhasználásában.

A csótányt mintegy 100 kínai farmon termesztik haszonállatként Forrás: Thinkstock

Márciusban egy, a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban mutatták be az amerikai csótányokat, pontosabban azoknak egy olyan genomját, melynek szerepe lehet a városi környezethez alkalmazkodásukban. A tanulmány szerzője azt állítja, ennek a genomnak a humán gyógyászatban is jelentősége lehet.

A Quatz pedig arról ír, 2013-ban 100 csótányfarm működött Kínában. Az állatok fontjáért 20 dollárnak megfelelő összeget is megadnak a felvásárlók, és betegek millió vásárolják az azokból gyártott készítményeket, valamint az élelmezésben is használják azokat.