Az egész ország a boltokat járta májusban

akció árcédula bevásárlókosár ÉLELMISZER étolaj felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS hipermarket TÁRGY Budapest, 2012. február 13.
Egy vásárló megy a Tesco hipermarketben, Budapesten, az Arena Plazában.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2012. február 13. Egy vásárló megy a Tesco hipermarketben, Budapesten, az Arena Plazában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 7,8 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Január-májusban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a KSH.

A májusi forgalomnövekedés minden előzetes várakozást felülmúlt.

Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékhoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat.

Így a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,2 százalékos növekedés követhet, ami érdemben hozzájárulhat a GDP növekedésének gyorsulásához is.

- mutat rá Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így

a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az új autóeladások pedig az első fél évben 29 sázalékkal emelkedtek.

A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,6 százalékos, vagy akár annál gyorsabb GDP növekedésre számítunk.

A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti, így a GDP növekedése is meghaladhatja a várakozásokat.

2015 átlagához képest 17,5 százalékkal, 2010-hez képest pedig 29,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.