Európa második legnagyobb acélgyártója jön létre

acélipar, acélipari munkás
(FILES) In this file photo taken on December 12, 2014 an employee cuts into an aluminium roll at the Constellium factory in the eastern French city of Biesheim. Major steel and aluminium producing nations condemned on March 2, 2018 US President Donald Trump's plan to impose tariffs on the industry, as stock markets plunged on fears of an imminent tit-for-tat trade war. / AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
Vágólapra másolva!
A Tata Steel és a Thyssenkrupp egyesülnek, ezzel pedig létrejön Európa második legnagyobb acélgyártója.
Vágólapra másolva!

A két vállalat az összeolvadás után azt várja, hogy 350 millió és 440 millió fontot spórolnak meg évente. Azonban a Tata Steel és a Thyssenkrupp összeolvadása azt is jelenti, hogy 4 ezer munkahely szűnik meg, ennek a fele az adminisztrációban, másik fele pedig a gyártásban.

Heinrich Hiesinger, a ThyssenKrupp igazgatótanácsának elnöke (b) és Nataradzsan Csandraszekaran, a Tata Group elnöke a német acél- és gépipari társaság és a Tata Steel indiai vállalat európai acélipari tevékenységének összevonásáról szóló megállapodás aláírásán Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A BBC szerint az egyesülésnek önvédelmi és nem pedig munkahelyteremtési okai vannak. Azzal, hogy egy teljes kontinenst lefedő vállalatot hoznak létre, jobban fel tudják majd venni a versenyt a szektoron belül és kevésbé lesznek kiszolgáltatottak a konkurenciának.

A leginkább azonban az amerikaiak által indított vámháborútól félnek, hiszen 25 százalék vám terheli a külföldi acélt az Egyesült Államokban.

Emiatt pedig Európát eláraszthatja majd az olcsó, áron alul adott acél.

illusztráció Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A Thyssenkrupp vállalati közleményében kiemelte, hogy a két acélgyártó egyesülése mérföldkő a cég történetében, amely minden bizonnyal javít majd a Thyssenkrupp pénzügyi helyzetén.

Natarajan Chandrasekaran, a Tata igazgatója kiemelte: hisznek abban, hogy hosszú távú, sikeres együttműködés jön létre a két gyártó között. A szektorban továbbra is az Arcelor Mittal marad a piacvezető, de az új névvel működő Thyssenkrupp Tata Steel eladásai éves szinten meghaladhatják majd a 13 milliárd fontot.