A kínai Apple bankot robbanthat, kiderültek a tőzsdére lépés részletei

Xiaomi
--FILE--View of a logo of Chinese smartphone maker Xiaomi during an exhibition in Wuhan city, central China's Hubei province, 3 December 2017. Chinese smartphone maker Xiaomi Inc. declined Monday (4 December 2017) to comment on a report that it is planning an initial public offering (IPO) as early as next year. U.S. website The Information reported late last week that Xiaomi was in talks with bankers about a possible 2018 listing, citing sources familiar with the matter. Xiaomi is most likely to list in Hong Kong, but New York has not been ruled out.
Vágólapra másolva!
A Xiaomi nyolc éve még nem is létezett, mára azonban a világ negyedik legnagyobb okosmobilgyártója lett. A márka két éven belül több ezer üzletet kíván nyitni, ehhez kapott most óriási lökést, ugyanis kiderült mekkora árfolyamon tervezi a Xiaomi a nyilvános részvénykibocsátását.
Vágólapra másolva!

A Xiaomi nemcsak Ázsiában, hanem más kontinenseken is egyre népszerűbb márka. A kínai céget mindössze nyolc éve alapították, azonban mára megkerülhetetlen tényező lett az okostelefonok piacán.

A sikert a pekingi vállalat annak köszönheti, hogy nagyon alacsony árréssel dolgozik a vetélytársakhoz képest, és inkább az eladott mennyiségre megy rá.

Xiaomi bolt Pekingben Forrás: AFP/Imaginechina/Su weizhong

Az üzleti modell annyira jól sült el, hogy a Xiaomi tőzsdére fog lépni, ennek részletei derültek ki pénteken.

A Xiaomi a tervezett ársáv alsó határára árazta be hongkongi részvénykibocsátását,

és ezzel 4,72 milliárd dollár tőkére tett szert.

Ez részvényenként 17 hongkongi dolláros (2,17 amerikai dollár) árazást jelent. Korábban 17-22 hongkongi dolláros sávról beszéltek.

A Xiaomi részvényekkel július 9-én kezdik meg a kereskedést a hongkongi tőzsdén.

A 17 hongkongi dolláron kibocsátott 2,18 milliárd részvény négy éve a legnagyobb tőkeemelés egy technológiai vállalattól a világon.

Az Alibaba 2014-ben vont be 25 milliárd dollár tőkét részvénykibocsátással a New York-i tőzsdén.

Xiaomi Redmi 6 Pro okostelefon Forrás: Xiaomi

A Xiaomi kibocsátásából 548 millió dollárt jegyzett le hét technológiai nagyvállalat, közöttük az amerikai Qualcomm félvezetőáramkör-gyártó és a China Mobile Ltd. mobilhálózati-szolgáltató vállalat.

A Xiaomi eredetileg 10 milliárd dollár értékben akart tőkét emelni

egy hongkongi és egy kínai értékpapírpiaci kibocsátással, az utóbbi tervet azonban az értesülések szerint a kínai értékpapír felügyelettel kialakult vita miatt végül ejtette.

Mekkora cég is a Xiaomi?

A 2010-ben alapított Xiaomi 2017-re már a világ negyedik legnagyobb okostelefon gyártójává nőtte ki magát.

Mindössze az Apple, a Samsung és a Huawei előzi meg.

Tavaly a globális okostelefon forgalom kismértékű csökkenése ellenére is megduplázta eladásait.

A Xiaomi eladásai 2017-ben 67 százalékkal nőttek.

A kínai Apple-nek is becézett márka kezdeti sikerei nemcsak az árrésnek volt köszönhetőek, hanem annak is, hogy konkrét bolttal nem rendelkeztek, csak online értékesítette a vállalat a termékeit.

Ez a modell rengeteg előnnyel járt: nem kellett ingatlanokat venni/bérelni, alkalmazottakat felvenni, viszonteladókat keresni, ami rengeteg költségtől kímélte meg a Xiaomit.

Xiaomi logó Forrás: AFP/Imaginechina/Sun xinming

Azonban a brand akkora lett, hogy mára Kínában már több márkabolt is nyílt, ahol nem csak okostelefonokat, hanem egyéb technológiai termékeket (televízió, robot porszívó, okosóra, laptop stb.) lehet venni – írja a CNBC.

Jelenleg a vállalat 74 országban van jelen, 15 ezer alkalmazott dolgozik a cég égisze alatt,

és 300 millió ember használja valamelyik terméküket.

A Xiaomi 2019-ig 2000 üzlet nyitását tervezi, ennek felét Kínán kívül.