Egyre többen dolgoznak Magyarországon, közel az álomhatár

Balaton, Strand Fesztivál
Zamárdi, 2013. augusztus 20. Fesztiválozók a Balaton partján a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál keretében megrendezett Strand Fesztiválon a zamárdi szabadstrandon 2013. augusztus 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Magyarországon egyre többen dolgoznak, annyian, hogy a nyári hónapokban évtizedek óta nem látott rekord dőlhet meg. Szakértők szerint 250-300 ezer főre van a teljes foglalkoztatottság. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a következő hónapokban is csökkenhet a munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a magyar foglalkoztatottságról és munkanélküliségről szóló legfrissebb adatokat.

Ebből az derült ki, hogy idén március-májusban 64 ezren dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 457 ezer fő volt ebben az időszakban.

Ez azt jelenti, hogy a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,1 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatottak létszáma 1,5 százalékkal magasabb, mint egy éve volt.

További jó hír, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 108 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 41 ezer fővel csökkent, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig alig változott.

Rengetegen dolgoznak az építőiparban Forrás: DDC

A foglalkoztatottság növekedésével a munkanélküliség is csökkent.

A 2018. március–májusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 171 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal,

3,7 százalékra csökkent.

A munkanélküliség átlagos időtartama 17,9 hónap volt, a munkanélküliek 45,3 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Ahogy arról a mai nap folyamán beszámoltunk, májusban is csökkent az álláskeresők száma.

Nyáron új rekord születhet Forrás: MTI/Mohai Balázs

Horváth András, a Takarékbank szakértője szerint a foglalkoztatottak száma a szolgáltatások kivételével minden piaci ágazatban bővülést mutatott 2018. I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A szakértő szerint a foglalkoztatottak száma várhatóan idén

a nyári hónapokban fogja átlépni a 4,5 millió főt az 1980-as évek eleje óta először.

A munkanélküliségi ráta 2018-ban várhatóan 3 százalékig süllyed a nyár végére, az éves átlag pedig 3,4 százalék lehet.

Horváth András szerint az aktív korú népesség létszáma alapján ez további 250-300 ezer új munkahelyet jelent, ezt követően lenne kijelenthető a teljes foglalkoztatottság.

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 aktuális csatornán.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály üdvözölte, hogy a kedvező irány fennmaradt, és ha lassabb ütemben is, de folytatódik a javulás, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra került. Mindezt a gazdasági növekedéssel magyarázta és hozzátette, hogy a munkahelyeket teremtő folyamatok bővítik az állást keresők vagy munkahelyet váltók lehetőségeit.

A pénzügyminiszer szerint a kormány elsősorban a

nyugdíjasok és a gyermeket nevelő nők munkába állásának támogatásával és a részmunkaidő lehetőségeinek bővítésével javítaná a foglalkoztatást,

amit a külföldről hazatérők is erősíthetnek.

Hangsúlyozta, hogy a bérköltségek növekedése nem gátolja a gazdaság szereplőinek fejlődését, viszont hozzájárul a közfoglalkoztatottak továbblépéséhez az elsődleges munkaerőpiacra.