Zöld utat kapott a Fox-Disney megaüzlet

21 Century Fox
NEW YORK, NY - DECEMBER 14: A 21st Century Fox flag flies outside the News Corporation building in Midtown Manhattan, December 14, 2017 in New York City. The Walt Disney Company announced on Thursday morning that it had reached a deal to purchase most of the assets of 21st Century Fox. Fox News will remain with Fox/News Corp and not go to Disney. The deal has a total value of around $66 billion, with Disney assuming $13.7 billion of Fox's net debt. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozók rábólintottak a Disney és a Fox üzletére, azonban a két cég egyesülését feltételekhez kötötték.
Vágólapra másolva!

Az amerikai médiatörténet egyik legnagyobb felvásárlása elől úgy tűnik, elgördült minden akadály, hiszen a médiahatóság engedélyezte a Disney és a Fox egyesülését, ha a Disney teljesíti a szabott feltételt. (Korábban cikkünk, amelyben kitértünk a legfőbb részletekre a Disney és a Fox egyesülése kapcsán, ITT olvasható).

A médiahatóság csak akkor engedélyezi az üzletet, ha a Disney eladja a Fox lokális sportcsatornáit. A Disney-nél örömmel fogadták a hírt, így valószínűleg eleget tesznek majd ennek a feltételnek. Azonban nem elég, hogy az amerikai hatóságok zöld utat adtak, ahhoz, hogy a felvásárlás végbemenjen, más országoknak is engedélyezni kell.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Drew Angerer

A Disney számára azért ennyire fontos a 21st Century Fox, mert a két cég egyesülésével szembeszállhatnának a Netflixszel a digitális médiapiacon, hiszen a tervek szerint saját streaming szolgáltatást indítanak 2019-ben.

A Fox jelenlegi tulajdonosa, Rupert Murdoch és családja tulajdonában marad a Fox hírcsatorna, valamint a Fox sportcsatornája a Fox Sports is.

Az utóbbi hetek hektikus történései után most ismét kezd tisztulni a kép, és úgy látszik, hiába szállt be a Comcast a versenybe, így is a Disney-é lesz a Fox. Az árat viszont sikerült feltornászni, hiszen az eredeti 52,4 milliárd dollár helyett 71 milliárdot kell majd fizetnie a Disney-nek, ráadásul a Comcast még nem közölte hivatalosan, hogy kiszállt volna a versenyből.