Szükségállapot van Lettországban

dél-afrika, szárazság, hőség
A picture taken on May 10, 2017 shows bare sand and dried tree trunks standing out at Theewaterskloof Dam, which has less than 20% of it's water capacity, near Villiersdorp, about 108km from Cape Town. South Africa's Western Cape region which includes Cape Town declared a drought disaster on May 22 as the province battled its worst water shortages for 113 years. This dam is the main water source for the city of Cape Town, and there is only 10% of it's usual capacity left for human consumption, at the last 10% is not useable, due to the silt content. / AFP PHOTO / Rodger BOSCH
Vágólapra másolva!
A lett kormány kedden országos szükségállapotot hirdetett a tartós szárazság miatt. Tavaly az országban még az áradások okoztak problémákat.
Vágólapra másolva!

Janis Duklavs mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány rendelkezése mindenekelőtt a földműveseket hivatott védeni a hitelezők követeléseitől, a veszteségek megtérítését azonban nem vállalja magára az állam.

A tárcavezető arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a mezőgazdasági támogatásokat a szokásosnál korábban folyósítsa.

Duklavs szerint egyelőre még folyik a veszteségek felmérése, de egy korábbi nyilatkozatában a miniszter hangsúlyozta, hogy a szárazság már eddig is komoly veszteségeket okozott a mezőgazdaságnak. A Yahoo értesülése szerint már május eleje óta nem esett eső az országban.

Illusztráció Forrás: AFP

Mint mondta, előrejelzések szerint egyes térségekben a termés 20-30 százaléka elveszett, s ezért 25 község fordult a tárcához a szükségállapot elrendelését kérve. A május óta tartó szárazság leginkább a nyugati fekvésű Kurzeme régiót sújtja. Egy helyi földműves elmondta, hogy miközben tavaly túl sok eső esett, ami miatt árvizek is voltak, az idén fordított a helyzet, egyes helyeken április óta nem volt csapadék, sok szántóföld kiszáradt.

A szárazság Lengyelországban és Litvániában is hatalmas károkat okoz.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a júniusban tartó szárazság sokkal rosszabb, mint a 2006-ban és 2015-ben tapasztalt. Ráadásul az idei május az elmúlt 55 év legmelegebbje volt Lengyelországban 18,7 fokos átlaghőmérséklettel, szemben az előző év 15,3-as átlagával.

A Business Insider szerint a termés Lengyelországban 25 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt.