Gyorsan nő a bolti mobilfizetések száma

NFC telefon, mobilfizetés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Gyorsan nő a bolti mobilfizetések száma Magyarországon a legfrissebb adatok szerint. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest idén május végéig a magyar kártyabirtokosok jóval több alkalommal használtak mobiltelefont egyérintéses fizetésre – az új belépőknek köszönhetően a növekedés 2018 elején huszonhatszoros volt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg öt kereskedelmi bank: a Budapest Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank a mobiltárcái teszik lehetővé az ügyfeleknek, hogy kártya helyett mobiljukat érintsék a terminálhoz.

Illusztráció Forrás: AFP

„Jól indult az év a mobilfizetés szempontjából, és jók a kilátásaink az év további részére nézve is, hiszen még a nyári fesztiválszezon előtt vagyunk. Az egyetemisták körében végzett kutatásunk szerint a felsőoktatásban tanulók több mint 20 százaléka már használ mobiltárcát, mégpedig elsősorban a nyári fesztiválokon. Így arra számítunk, hogy idén jelentősen nő a mobilfizetés népszerűsége, és egyre magabiztosabban fizetünk majd mobillal az üzletek pénztárainál" – mondta el Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Miközben a digitális fizetés Magyarországon is egyre népszerűbb és változatlanul biztonságos,

a kártyabirtokosok fokozott védelme érdekében lépteti életbe az Európai Unió az új szabályozást,

amely előírja, hogy digitális fizetéseket csak úgynevezett erős ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication) után hagyhatja jóvá a szolgáltató. Mindez azt jelenti, hogy a három rendelkezésre álló azonosítás típusból: az ismereten alapuló (pl.: jelszó), a birtokláson alapuló (pl.: token kártya) és a biometrikus azonosításból (pl.: ujjlenyomat) legalább kettőt használni kell a fizetés jóváhagyásánál.

– tette hozzá Eölyüs Endre.

A magyarok nyitottak a biometrikus fizetésre – ezt alátámasztják a fizetéstechnológiai cég korábbi adatai is, ami szerint a magyar válaszadók több mint fele jobban bízik a biometrikus, mint a hagyományos hitelesítési módokban.