Washington életbe lépteti az importvámokat egyes kínai termékekre

2018.06.15. 13:47

Donald Trump amerikai elnök döntött, Washington életbe lépteti az importvámot, amely 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket érint - közölte a Wall Street Journal (WSJ). Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A gazdaségi lap értesülése szerint, az amerikai elnök a döntés meghozatala előtt egyeztetett egyebek között a Fehér Ház szakértőivel, a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium illetékeseivel.

Még ma várható a bejelentés

Egyes források szerint Donald Trump akár már a hét vége előtt bejelentheti a döntést.

A 25 százalékos vámmal sújtott termékek listáját pedig a jövő héten hozzák nyilvánosságra.A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén jelezte: a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi.

Washington a kínai termékekre kivetett importvámok életbe léptetéséről döntöttForrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Donald Trump több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

A kínai kétes tudásszerzési gyakorlatot büntetnék

Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer féle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Elemzők szerint Washington elsősorban azokat a termékeket sújtja vámmal, amelyeknek az előállításához szükséges tudást részben illegálisan szerezte meg Kína.

Egyes források szerint, Washington azt akarja büntetni, hogy Kína korábban illegálisan jutott hozzá fontos technológiákhozForrás: VCG via Getty Images/2011 ChinaFotoPress/Chinafotopress

Peking már akkor "határozott tiltakozását" jelentette be a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, ami szerinte "a piaci egyensúly kibillenéséhez vezet". A minisztérium akkori közleménye szerint "nem fogunk ölbe tett kézzel ülni és nézni, hogyan sértik meg Kína törvényes jogait, azonnal ellenlépéseket teszünk".