Nagyon kellene a magánszektor a beruházásokhoz

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 17 százalékkal nőttek a beruházások, elsősorban az állami projekteknek köszönhetően. Az állam és a vállalatok közötti beruházási olló még szélesebbre nyílt. A hosszú távú növekedéshez viszont pont arra lenne szükség, hogy a magánszektor pörgesse a beruházásokat. Ez lenne az alapja jövőbeni béremeléseknek is.
Vágólapra másolva!

Növekedéssel indult az idei év a beruházásoknál: az első negyedévben 17 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője közölte:

többek között az építőipari fejlesztéseknek köszönhető a növekedés,

ezek ugyanis 26 százalékos, míg a gép- és berendezésberuházások 10 százalékos emelkedést produkáltak.

Az idei első negyedévben összességében elért 17 százalékos bővülés magas bázishoz képest valósult meg, hiszen 2017 első negyedévében több mint 22 százalékos növekedést mutattak a beruházások.

Ha pedig negyedéves szinten vizsgáljuk az adatokat akkor az látszik, hogy a múlt évben lassulás volt, az első két negyedévben még 22 százalék körüli volt a növekedés, a harmadik és negyedik negyedévben azonban 12,5, illetve 14,4 százalékos többletet mutatott a statisztika. Ezt követte az idei első negyedévben elért 17 százalékos emelkedés, vagyis gyorsulást következett be" - fogalmazott a szakember.

A magánszektor beruházásai a jövő béremeléseihez is szükségesek Forrás: MTI/Balázs Attila

A részletes adatokból kiderül, hogy még szélesebbre nyílt a beruházási olló. Az idei első negyedévben ugyanis az állami beruházásoknál jelentős, 65 százalékos volt a növekedés, ezzel szemben a magánszektor beruházásainál 1 százalékos visszaesést történt. Ez azért fontos, mert a vállalatok beruházásai a múlt évben egyre lassabban növekedtek, az idén folytatódott ez a tendencia, amely azt jelzi, hogy csökken a cégek beruházási kedve. Igaz, a céges beruházásoknál az idei első negyedévben látott 1 százalékos csökkenésben szerepe van a magas bázisnak, egy évvel korábban ugyanis több mint 30 százalékkal növelték a beruházásaikat.

Németh Dávid szerint

kulcskérdés a magánszektor fejlesztéseinek alakulása és fontos lenne, hogy ezek pörgessék a beruházásokat.

„A hosszú távú növekedéshez szükség van a vállalatok új és hatékony kapacitásaira. Csak ezekkel lehet megalapozni a további béremeléseket, úgy, hogy közben a magyar gazdaság versenyképessége ne romoljon” – tette hozzá a szakértő.

Németh Dávid szerint az idén a viszonylag magas bázis miatt a 2017-ben elért 16,7 százaléknál visszafogottabb ütemű lehet a növekedés. A mostani kilátások alapján 12 százalékkal bővülhetnek a beruházások.