Ítéletet mondott a világgazdaságról az OECD feje

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Bár a globális növekedési sztori már nem újdonság, a széles körű gazdasági talpra álláshoz még mindig szükség van az állami költségvetési politikák ösztönzésére – fejtette ki véleményét a világgazdaságról Jose Gurria, az OECD vezetője. Ez a függés pedig egyáltalán nem mentes a kockázatoktól.
Vágólapra másolva!

Az OECD tagjai közül az országok nagyjából háromnegyedében van valamilyen költségvetési élénkítés – hangsúlyozta a CNBC-nek José Gurria a szervezet idei éves fórumán Párizsban. Ezt azt jelenti, hogy a növekedés egy jelentős része egyértelműen kötődik a költségvetési politikához.

Ehhez pedig még az is hozzájön, hogy számos OECD tagállamban a monetáris politika is extrém laza (szerte Európában és Japánban), ami szintén löketet ad a növekedésnek. A probléma ezzel az, hogy

egy olyan gazdasági bővüléssel van dolgunk, amely nem a saját lábán áll,

hanem a folyamatosan fenntartott élénkítő politikák segítségével működik – figyelmeztetett az OECD főtitkára.

A mankók elengedése

Mindebből az következik, hogy rendkívül nehéz elengedni ezeket a „pénzügyi mankókat”. Az alacsony kamatok és az állami kiadásnövelések, illetve adócsökkentések (utóbbi különösen az USA-ban) ilyen fontos mankóknak számítanak Gurria szerint.

Az OECD egyébként márciusban úgy számolt, hogy

a globális GDP ebben az évben nagyjából 4 százalékkal növekedhet a tavalyi 3,7 százalékos bővülést követően.

A 4 százalék megegyezik a 2008-as válság előtti növekedési ütemmel.

Túlságosan függ a világgazdasági növekedés az élénkítésektől Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Mindeközben a növekedés elkezdett nyomást gyakorolni az államokra, különösen a monetáris oldalon. Vagyis a világ nagy jegybankjai egyre jobban érezhetik, hogy fokozatosan ki kell vonulniuk az extrém laza élénkítésekből, ha el akarják kerülni a túlhevülést. Ezzel együtt viszont sokak attól félnek, hogy ha a szigorítás túl korán indul vagy túl gyors ütemben zajlik, az zavarokat okozhat a pénzügyi piacokon, amit a jegybankok nagyon szeretnének elkerülni.

Szavak háborúja

Gurria emellett jelezte, nem különösebben aggódik egy nyílt kereskedelmi háború kialakulása miatt. Hangsúlyozta, vannak kereskedelmi feszültségek,

de valójában még senki nem „nyitott tüzet”, vagyis inkább csak a kommunikáció szintjén érezhető a konfliktus.

Az OECD vezetőjének szavai azt követően érkeztek, hogy Donald Trump amerikai elnök márciusban és áprilisban belengette, extra vámokat vetne ki az acél- és alumíniumimportra, elsősorban a kínai térnyerés visszafogása érdekében.