Ez az új építészeti őrület hódít most Kaliforniában

kalifornia, usa, egyesült államok, yosemite völgy, yosemite nemzeti park
View of the Yosemite Valley from the Tunnel View viewing platform with the rocks 'El Capitan' (L) and 'Half Dome' (back) in Yosemite National Park in California, USA, 02 September 2013. Photo: Alexandra Schuler
Vágólapra másolva!
Nyolcórányira a Szilícium-völgy forgatagától található Monterey, az a közösség, ahol a technológiai cégek vezetői megpihenhetnek a természetben – ehhez azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.
Vágólapra másolva!

A Walden Monterey-t 2016-ban alapította Nick Jekogian, aki egy 609 hektáros területet vásárolt fel, és egy olyan természetközeli közösséget hozott létre, mint a korábbi generációk számára a golfklub, csak ezúttal a millenniumi generáció techzsenijeinek.

A területen 22 otthon kiépítését tervezték: az ehhez kellő telkek 5 millió dollárba (1,4 milliárd dollár) kerülnek, amiből

tavaly novemberig hármat már el is adtak.

A vásárlást követően a tulajdonosok több mint húsz építésszel dolgoztathatják ki otthonukat – akiket maga Jekogian válogatott össze.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexandra Schuler

A felvásárlás előtti legfontosabb tétel azonban a hely meglátogatása, Jekogian azért invitálja ide a leendő tulajdonosokat, hogy kellően megismerjék a területet, és megtapasztalhassák, milyen a valódi természet.

Ráadásul most új, modern technikákat használó otthonok is elérhetőek lesznek. A Lathi Sayigh által alapított design stúdiót, a DFA-t azért kereste meg a közösség, hogy megtervezze a jövő otthonait.

A 3D nyomtatóval készült önfenntartó házak 28 négyzetméteresek, bárhová elmozdíthatóak, napelemekkel és szélturbinákkal tölthetőek a Tesla akkumulátorok, és egyenként 250 ezer dollárba (70 millió forint) kerülnek.

Sayigh elmondta a Business Insidernek, hogy nemcsak a Walden Monterey közösség jövőjét látja az innovatív épületben, hanem az építkezések következő generációját is.

A Galini névre keresztelt otthonok 97 százalékban megújuló anyagból állnak, és akár hat hét alatt el is készülnek.