Idén akár egymilliót is kaphatnak a jobb szakácsok a Balatonnál

Mennyi keres egy szakács? A séfek fizetése, cigányétterem
Vágólapra másolva!
Ismét jó szezonra készül a balatoni turizmus, vendégekből valószínűleg idén sem lesz hiány, így a legtöbb bolt, étterem és cukrászda már a május elsejei hosszú hétvégén kinyitott, de van aki már pünkösdkor megkezdte a szezont. Ugyan turistákból nincs hiány, de munkaerőből igen, ezért a szakácsokat és pincéreket is jobban megfizetik majd, mint korábban.
Vágólapra másolva!

Pultos, felszolgáló, szakács, leszedő és takarító. Ezek azok az állások, amelyekre a legnagyobb a kereslet és sok étteremben már azonnal tudnának kezdeni a jelentkezők. Azonban az étteremtulajdonosok még mindig nem tudják, hogyan fognak üzemelni, ha nem sikerül betölteni a pozíciókat. A Népszava beszélt az egyik tulajdonossal, aki arra panaszkodott, hogy hiába hirdetik többfelé is a betöltetlen állásaikat, mégse jelentkezik senki.

Egy másik balatoni étkezde vezetője arról beszélt, hogy az 1000-1200 forintos órabért már mindenki kifizeti a dolgozóknak,

így a munkavállalók 400 ezer forintot képzettség nélkül is meg tudnak keresni havonta. Hozzáteszi, hogy a fiatalok inkább napközben dolgoznának, mert este inkább bulizni mennek. A hajnalig tartó nyitvatartás sokakat elrettent.

Illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

Sebestyén Zoltán, balatonfüredi vállalkozó elmondta a Népszavának, hogy a büfék, éttermek és falatozók tizede június közepéig ki sem tud nyitni. A legtöbben abban bíznak, hogy miután véget ér az iskola és az egyetemeken a vizsgaidőszak, majd többen jelentkeznek munkára is. Ebben az esetben viszont kezdőkkel próbálnák végigvinni a pörgős és megterhelő szezont.

A fentebb említett dolgok azt eredményezik, hogy a profi szakácsok iránti kereslet rendkívül megnőtt, így a nagyobb éttermek havi 800 ezer és 1,2 millió forint közötti fizetést kínálnak.

Emellett pedig szállást és ellátást is kapnak a munkáltatótól. A szakképzett pincérek szintén kapósak nyáron, ők 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Tőlük sokfelé papírt sem kérnek, a tapasztalat bőven elegendő.