Megint felfordulhat az olajpiac

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Egyes források szerint Szaúd-Arábia és Oroszország arról tárgyal, hogy az OPEC és szövetségesei nagyjából napi 1 millió hordóval emeljék meg az olajkitermelést. Ezzel nem csupán a 17 hónapja tartó együttműködés vehet új irányt, de a nemzetközi olajpiac is érdekes helyzetbe kerülhet.
Vágólapra másolva!

Miután nem is olyan régen arról volt szó, hogy a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC és olyan szövetségesei, mint Oroszország, hosszú távú együttműködést terveznek, most a CNBC értesülései szerint elmozdulás jöhet az eddigi megállapodásban. Belsős forrásokra hivatkozva a hírportál írja, a szaúdiak és az oroszok megszakítanák az immáron 17 hónapja tartó kitermeléscsökkentési projektet, és nagyjából napi 1 millió hordóval fokoznák a kibocsátást.

A kezdeti tárgyalások állítólag már el is kezdődtek ezen a héten a két ország között Szentpéterváron, kiegészülve az Egyesült Arab Emírségekkel, mely ország ebben az évben az OPEC vezető tisztségét tölti be.

A szövetség egyébként hivatalosan június 22-23-án ül össze legközelebb Bécsben, vagyis akkor várható érdemi döntés az ügyben.

Az OPEC és partnerei eredetileg abban állapodtak meg, hogy napi 1,8 millió hordós kitermelés-csökkentést hajtanak végre 2018 végéig annak érdekében, hogy stabilizálják az olaj árfolyamát. Mára azonban a helyzet megváltozott, mert ahogy az olaj árfolyama elérte a hordónkénti 80 dolláros árfolyamot, a kereslet pedig igen erős, egyre inkább a kínálati hiány kezd problémaként felmerülni.

Az OPEC újra beleszólhat az olajár mozgásába Forrás: DreamsTime

Noha az OPEC és Oroszország komolyan profitált abból, hogy a nyersanyag ára tavaly majdnem 20 százalékot emelkedett, ez a folyamat megnyitotta a kaput más kitermelők előtt is – például az amerikai palaszektor előtt –, ami viszont már

elkezdte fenyegetni az együttműködő felek piaci részesedését.

Mindazonáltal a források szerint az is kérdéses, hogy mely OPEC országok lennének képesek arra, hogy fokozzák a kitermeléseiket. Ugyanis, még ha júniusban hivatalos döntés is születne arról, hogy fokozzák a kibocsátást, akkor is csak néhány ország tudná valóban emelni az olajkitermelést. Vagyis egy ilyen döntés konkrét kivitelezése elég nehéz lenne.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A változás annak ellenére következhet be, hogy

az OPEC korábban azt hangsúlyozta, nincs szükség a korlátozás enyhítésére, mivel attól félnek, hogy egy ilyen lépés destabilizálná a piacot.

Most azonban a világ több pontján egyszerre fenyegetnek kínálati problémák – Irántól Venezueláig –, vagyis nem lenne meglepő, ha megváltozna az OPEC helyzetértékelése.

Közép-európai idő szerint péntek délután a nemzetközi benchmarknak számító Brent olaj árfolyama 2,40 százalékos mínuszban, hordónként közel 77 dolláron állt, míg az amerikai WTI olaj 2,8 százalék körüli gyengüléssel kevesebb 68,7 dollár körül forgott.