Irdatlanul vastag pénzes boríték átadásra kötelezte a bíróság a Samsungot

Instagram Snapchat
ILLUSTRATION - The new logo of Instagram seen on an Apple iPhone 6 in Duesseldorf, Germany, 17 May 2016. Photo: ROLF VENNENBERND/dpa
Vágólapra másolva!
A világ két vezető okostelefon gyártója, az Apple és a Samsung már 2011 óta hadakozik egymással a bíróságokon technológiai kérdésekben, emlékeztet a CNBC. Az almás cég most újabb fontos ütközetet nyert a dél-koreai vállalat ellen, ez pedig sokba kerül a Samsungnak.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai bíróság döntése nyomán, a Samsungnak hatalmas kártérítést kell fizetni riválisának, az Apple-nek, miután a bíróság úgy látta, a cég megsértett bizonyos szabadalmakat, illetve az ahhoz kapcsolódó jogokat.

Öt napig tanácskoztak

Közel öt napig tanácskozott a bírói testület, majd kimondták - lezárva a közel egy éve húzódó eljárást -, elmarasztalják a Samsungot bizonyos, okostelefonokhoz kapcsolódó védett technológiák másolásának kérdésében.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

A bíróság döntéséhez kapcsolódóan 539 millió dollár megfizetésére kötelezte a vállalatot az Apple részére.

Ez közel 143 milliárd forintnak felel meg.

A Samsung és az Apple 2011 óta járja a bíróságot, amikor is az Apple azért nyújtott be keresetet, mert véleménye szerint riválisa másolja telefonjait.

A dél-koreai gyártót korábban már elmarasztalták, akkor 399 millió dollár megfizetésére kötelezték hasonló okokból. Ha a vállalat most fellebez a döntés ellen és a bíróság ennek helyt ad, akkor a korábbi összeg figyelembe vétele után, még így is közel 140 millió dollárt kell az amerikai vállalat részére megfizetnie.

Drága dolog a dizájn

Az Apple korábban 1 milliárd dollárhoz közeli összeget követelt a Samsungtól, mondván, nagyjából ennyi bevételtől esett el azért, mert a Samsung, lenyúlva egyes dizájnelemeket és kialakítási megoldásokat, saját telefonjaiban felhasználva azokat, csábított magához potenciális vásárlókat.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Samsungnál viszont úgy vélik, az összeg erősen túlzó, és legfeljebb csak a ténylegesen realizált nyereség alapján jogos bármiféle büntetési tételt kiróni rájuk.

A dél-koreaiak úgy látták, 28 millió dollárnál többet semmiképp nem indokolt kifizettetni velük.

A Samsung egyelőre nem kommentálta a döntést és nem adott információt arról, fellebbez-e az ellen.

A Samsgung és az Apple már 2011 óta küzd egymással a bíróságon Forrás: Getty Images/Chung Sung-Jun

Kommentárok egyébként ez utóbit valószínűsítik, hozzátéve,

a kártérítési összeg nagysága így is egyfajta kompromisszumra utal a két nagy versenytárs között.

Egy szabadalmi jogokkal foglalkozó szakértő ezzel egyidejűleg megjegyezte, a mostani bírósági döntés csak még tovább fokozza a zavart a jogalkalmazói gyakorlatban azzal kapcsolatban, hogyan kell értelmezni egy adott termékszabadalmat. Nem lett tisztább ugyanis az, hogy az a termék adott komponensére vagy megoldására, vagy a termék egészére is vonatkozik.