Samsonite: nagy bajban a legismertebb bőröndgyártó

SINGAPORE - APR 21, 2018 : Exterior view of Samsonite store in Suntec City Mall, Singapore. Samsonite is an American luggage manufacturer and retailer founded in Denver.
Vágólapra másolva!
A legismertebb bőröndgyártó cég papírjaival való kereskedést felfüggesztették, mivel csütörtökön délelőtt több mint 11 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén, azután, hogy kétes számviteli gyakorlattal és megkérdőjelezhető vállalatirányítással vádolta meg a Blue Orca Capital. 
Vágólapra másolva!

A részvények kereskedését nemsokkal délelőtt 11 után állították le.

– állítja a Blue Orca brókercég. Továbbá megkérdőjelezték a vállalat és további indiai cégek közötti tranzakciókat, mivel azokat a vezérigazgató Ramesh Tainwala és családja felügyelte.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

„Felhívjuk a Samsonite igazgatótanácsának figyelmét, hogy nevezzen ki egy független könyvvizsgáló céget, amely megvizsgálja a dél-ázsiai vegyesvállalatot érintő valamennyi tranzakciót, a társaság által végzett nyilvántartást, felvásárlási elszámolásokat, valamint a nyilvánosságra nem hozott kapcsolatokat a Samsonite és a vezérigazgatója között" – közölte a Blue Orca.

A Samsonite – aminek központja Luxemburgban van – azt mondta a South China Morning Post-nak, hogy jelenleg hivatalos válaszukat készítik.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Weng lei - Imaginechina/Weng Lei

A Blue Orca jelentése szerint a világ legnagyobb bőröndgyártó cég papírjaival valójában 17,59 hongkongi dolláros áron kellene kereskednie – ez 43 százalékkal alacsonyabb, mint a mostani.

A vállalat robosztus első negyedéves értékesítési növekedést jelentett március 31-én,

amely szerint a cég 21,1 százalékkal 888,2 millió dollárra növekedett, míg a nettó nyeresége 17,6 százalékkal 43,9 millió amerikai dollárra nőtt három hónap alatt.

Az 1910-ben, Denverben alapított Samsonite bevételeinek 40 százaléka származik az Egyesült Államokból, miközben széles körben értékesít Ázsiában, Európában, és Dél-Amerikában is.

A Samsonite a korábbi években nagy volumenű felvásárlásokat hajtott végre: 2016-ban megszerezte a csúcsminőségű poggyászokat gyártó Tumi Holdingsot, majd 2017 májusában az eBags, kézitáskák és bőröndök online kiskerekedésével foglalkozó céget vásárolta fel.

Soren Aandahl, aki korábban a nemzetközi Glaucus Research kutatási és befektetési részlegének vezetője volt május 17-én alapította a Blue Orcát, és a Samsonite volt első vizsgálatának tárgya.

Aandahl azt mondta, tudja, hogy Ázsia, és Kína a globális innováció epicentrumában helyezkedik el, de ez nem fogja visszatartani attól, hogy a tisztességtelenül működő társaságokat megvizsgálja.