A Facebook most meztelen képeket kér a felhasználóktól

Shh! Women's secrets concept cropped focus girl lips make up makeup pastel pink quite sexy woman beautiful closeup written
Shh! Women's secrets. Cropped shot of female with finger in mouth. Closeup portrait of young woman is showing a sign of silence with shhh written on the finger.
Vágólapra másolva!
A bosszú pornónak nevezett jelenség, azaz a volt párkapcsolatokból megmaradt kompromitáló képek és videók interneten történő megosztása bosszúból, egyre elterjedtebb. A Facebook arra kéri a felhasználóit, hogy ha meztelen képeket küldenek ismerőseiknek, akkor azt egyben küldjék el a Facebooknak is, hogy a jövőben elkerülhető legyen a képek kiszivárogtatása.
Vágólapra másolva!

A Facebook évek óta dolgozik különböző szoftvergyártó cégekkel és nagy tapasztalata van már a problémás képek kiszűrésében. A Facebook terve az, hogy a felhasználók elküldik számukra a meztelen képeiket, a szoftver beolvassa és megjelöli azokat. Így ha valaki később megpróbálná az interneten megosztani azokat a képeket, a rendszer nem fogja engedni és így kiszűri a további problémákat.

Ezt a szoftvert már egy ideje tesztelik Ausztráliában, a jövő héttől pedig az Egyesült Királyságban is elérhető lesz a funkció.

Ez megoldás lehetne az olyan problémákra, mint a zárt csoportokban való megosztás, hiszen ebben az esetben az áldozat nem is tud róla, hogy képeit már több ezren látják és küldik tovább, valamint a rendszer már a képek internetre való kikerülése előtt megakadályozná a terjesztést.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Jacoblund

Néhány felhasználó bizonyára kicsit szkeptikusan fogadja az újítást, amelynek keretében a legprivátabb képeiket bíznák rá a vállalatra. A Facebook még nincs túl a legutóbbi adatkezelési botrányán, amikor a felhasználók beleegyezése nélkül osztották meg adataikat a Cambridge Analytica nevű céggel. Nemrég pedig kiderült, hogy néhány Facebook dolgozó nők profiljába belépve keresett szaftos képeket és tartalmakat.

Ettől eltekintve maga az ötlet nem rossz, hiszen nem emberek fogják nézegetni a képeket, hanem egy mesterséges intelligenciával felszerelt program. Azonban a veszély így is megmarad, hogy a cég alkalmazottai közül néhányan hozzáférhetnek a tartalmakhoz, esetleg valaki pénzért kiszivárogtatja azokat.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója és alapítója Forrás: AFP/Jim Watson

A héten egyébként a cégvezető MarkZuckerberget az Európai Parlamentben is meghallgatták a Cambridge Analytica bortány kapcsán,

ahol beismerte, hogy a Facebook nem vállalt elég felelősséget az álhírek, a választásokba való külföldi beavatkozások, illetve a személyes adatokkal való visszaélések kapcsán. Ezért elnézést is kért a Facebook vezére és kijelentette, hogy a jövőben mindent megtesznek a felhasználók biztonsága érdekében.