Elárasztják az európai online piactereket a védett állatok trófeái

animal Horizontal
Stuffed Sumatran tigers, ivory and other wildlife trophies seized during recent raids are set on fire by Indonesian officials in Banda Aceh on May 23, 2016. Indonesian Forestry Ministry officials and Aceh's Nature Conservation Agency (BKSDA) destroyed the wildlife trophies as part of their campaign to fight illegal poaching. / AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN
Vágólapra másolva!
Védett, illetve veszélyeztetett állatok, valamint azok trófeáinak hirdetései, nagy számban találhatok nagy európai országok webes hirdetései között, írja a The Guardian az egyik nemzetközi állatvédő szervezet, az International Fund for Animal Welfare (Ifaw) jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

Nagy számban találni olyan hirdetéseket az interneten, amelyekben veszélyeztetett állatokat kínálnak eladásra. Élő csimpánzok, orángutánok mellett jegesmedvék bundájára vagy épp különleges trópusi madarakra is bukkanhat a keresgélő.

Tízezres nagyságrendről van szó

Az Ifaw munkatársai hat héten át monitorozták négy európai ország online piactereit, védett vagy leölt állatokat kínáló hirdetésekre vadászva. Németország, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Királyság virtuális áruházaiból, lesújtó kép rajzolódik ki.

Nagyjából 5 ezer hirdetés, összesen mintegy 12 ezer tételt tartalmazott.

Aggasztóan nagy számban vannak jelen európai online piactereken védett állatok és azok trófeáinak hirdetései Forrás: Shutterstock

Mindegyik, a tételek között megjelenő állatfaj olyan volt, amelynek kereskedése tiltott vagy erősen korlátozott az Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről, vagy más néven Washington egyezményben. Ez a nemzetközi kormányközi megállapodás azért jött létre, hogy a kereskedelem korlátozásával biztosítsa állat- és növényfajok fennmaradását.

Az eladásra kínált tételek összesített értéke meghaladta a 4 millió dollárt, azaz a több mint 1 milliárd forintot.

A kínálat „változatossága" szomorú és egyben zavarba ejtő.

A hirdetések ötödében kínáltak elefántcsontot a reménybeli vevőknek. A korábbi, 2014-es felmérés eredményéhez képest, az ilyen hirdetések száma az angol és a francia oldalakon csökkent, Németországban viszont drámaian megnőtt.

A legnagyobb számban hüllők képviseltették magukat, a hirdetések 37 százalékában ide tartozó állatokat kínáltak.

Szintén nagy arányban, 31 százalékban találni veszélyeztetett madarakat a hirdetésekben.

Egy razzia sorrán elkobzott szumátriai tigris trófeákat, elefántagyart és más védett állatok trófeáit égetik el az indonéz hatóságok Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin

Oroszországban kiugróan magas volt az élő vadállatokat kínáló hirdetések száma. Ennek oka az lehet, hogy ott a medvék és a nagymacskák státuszszimbólumnak számítanak.

Leopárdok, csimpánzok, de orángutánok és gibbonok is szerepeltek a hirdetett állatok között, összesen mintegy 130 példány.

Mindazonáltal az Egyesült Királyság kapcsán is aggasztó, hogy ott hét élő főemlőst hirdettek, míg Németországban egy élő medvét is eladásra kínáltak.

Nehéz küzdelem visszaszorítani a jelenséget

A vadvédő csoportok már évek óta együtt dolgoznak a legnagyobb portálokkal, mint az eBay, hogy közösen szorítsák vissza a vadállatok kereskedelmét. 2014-ben még 33 ezer problémás tételt azonosítottak, közel kétszer annyi hirdetési értékben, mint amennyit most kiszámoltak.

Igaz, akkor a kutatást nem 4, hanem 16 országra kiterjesztve folytatták le,

és a hirdetések között találtak olyat, amely egy „vécére szoktatott" gorillát ajánlott a vásárlóknak.

2014 márciusában további meghatározó vállalatok, a Google, Facebook, Instagram, Etsy csatlakozott ahhoz a koalícióhoz, melynek célja, hogy véget vessen a vadállatok online kereskedelmének. A csoport 2020-ig azt szeretné elérni, hogy legalább a mostani 80 százalékával csökkenjen a veszélyeztetett állatok illegális online kereskedelme.

Az Ifaw pedig – mostani kutatása alapján – több mint 300 hirdetés esetében találta úgy, hogy az minden kétséget kizáróan törvénytelen.

Ezek kapcsán a hatóságokhoz fordultak.

A Világbank 2016-ban kiadott jelentésében pedig jelzi, az illegális vadkereskedelem globálisan a legnagyobb értékű a drog-, az ember- és a fegyverkereskedelem után.

Értéke legalább 7 milliárd dollár, ám a felső becslés 23 milliárd dollárra taksálja annak éves volumenét.

Ez több mint 6000 milliárd forint, alig valamivel kevesebb, mint Magyarország éves GDP-jének ötöde.