Biciklifejlesztő céget pénzel a CIA egyik befektetési alapja

Evening Bike Commute Beautiful Vibrant Color Racing Bicycle Sports Helmet Physical Activity Young Women Women Copy Space Beauty In Nature City Life Sports Clothing Cycling Shorts Cycling Helmet Willamette River Dusk Dawn Young Adult Commuter Exercising He
A young adult woman gets her daily exercise as she commutes to work by bike, the evening sun setting over downtown Portland, Oregon and the Willamette River.
Vágólapra másolva!
Különleges biciklit fejleszt az egyik, a befektetők körében különösen felkapott startup a Szilícium-völgyben, írja a Reuters. Már a kerékpár is különlegesnek számít, azonban a távlati cél az, hogy a kétkerekű mögött álló technológiát tökéletesíthesse a vállalkozás. Azt akár az űrrepülés eszközeinek fejlesztéseiben is alkalmaznának.
Vágólapra másolva!

Az Arevo nevű startup demonstrációs céllal különleges, szénszálas vázra épülő biciklit mutatott be, melynek további érdekessége, hogy a vázat 3D nyomtató állítja elő.

Kivételes referenciájú alapító

Az Arevo élén álló Jim Miller meggyőző karriert épített eddig. Dolgozott a Google adatközpontjainak fejlesztésén, és tevékeny részt vállalt az Amazon csomagszállító rendszerének kialakításában is. Nem csoda, hogy saját vállalkozásába ömlik a befektetői pénz.

Korábban egy kockázati tőkebefektető 7 millió, majd egy japán nagybefektető leányvállalata 12,5 millió dollárt invesztált a cégébe.

Érdekesség, hogy a befektetői körben ott találni egy olyan amerikai alapkezelőt is, mely mögött a CIA áll.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség partnerétől érkező támogatási összeg nagyságát nem hozták nyilvánosságra.

A vállalkozás célja azonban nem csupán az, hogy eddig még sosem volt kerékpáron lehessen tekerni. A bicikli lényegében demonstrációs célokat szolgál, Miller és csapata azon dolgozik, hogy a kezükben lévő technológiával később a repülés, illetve az űrrepülés számára gyárthassanak alkatrészeket.

Több befektető fantáziát lát a technológiában, melyet tulajdonosa az űrrepülés eszközeinek gyártásra is használna (illusztráció) Forrás: Getty Images/Vetta/RyanJLane/Ryanjlane

Megdöbbentően olcsó lehet

Az úgynevezett kompozit szénszálas technológiákra rendkívül nagy szükség van a légigközlekedéshez kapcsolódó alkatrészgyártásban és más felhasználási területeken is. A könnyű, de mégis erős, tartós anyagok előállítása azonban rendkívül drága és munkaigényes folyamat. Ezeket utána speciális „kemencében" kell készre olvasztani.

A hagyományos szénszálas vázú kerékpárok például azért drágák, mert azok rétegeit külön kell bedolgozni a keretbe, mégpedig emberi munkavállalónak. A startup ezzel szemben egy különleges 3D nyomtatóval dolgozik, mely

emberi beavatkozás nélkül, egy fázisban végez el minden felmerülő munkafolyamatot.

Az Arevo-nál azt mondják,

ezzel a megoldással egyetlen bicikliváz kijön 300 dollárból (kb. 80 ezer forint), ami drágának – az alkalmazott technológia miatt – semmiképp sem nevezhető.

A teljesen automatizált folyamat révén pedig az élőmunka költségén is sokat lehet spórolni.

A cégvezető elmondta, máris több kerékpárgyártóval tárgyalnak az együttműködés lehetőségeiről. Miller ugyanakkor hozzátette, azt szeretné, ha a technológiára az űrrepülés is felfigyelne. Úgy véli ugyanis, hogy a cégével kifejlesztett megoldással bármilyen méretben tudnának alkatrészeket nyomtatni, és akár még egy teljes repülőgépszárny előállítására is képesek lennének.