Milliószámra kerülhetnek veszélybe biztosítások az EU-ban

európai unió, épület
Az Európai Unió közzétette listáját, mely országokkal nem tudott érdemben együttműködni adóügyekben
Vágólapra másolva!
Elindult a brexit miatti visszaszámlálás a biztosítások kapcsán is: 2020-ig még az uniós pénzügyi szabályok érvényesek a bankszektorban. Azt, hogy utána mi jön, egyelőre még Brüsszelben sem tudják.
Vágólapra másolva!

A brexit biztosítási szerződések millióit sodorhatja veszélybe, de legalábbis nincs garancia azok érvényességére, arra, hogy a biztosítók valóban teljesítik abban foglalt vállalásaikat – számol be arról a Reuters. Azaz nem biztos, hogy fizetnek, ha beüt a baj.

Legalább hónapokig marad a bizonytalanság

A biztosítási szerződések körüli bizonytalanságot Valdis Dombrovskis, az Európai Unió pénzügyi stabilitásért felelős biztosa ismerte el, amikor az EU törvényhozói erre irányuló kérdést tettek fel neki. A biztos elismerte,

Valdis Dombrovskis, az EU biztosa elismerte, sok a bizonytalanság a biztosítási szerződések kapcsán a brexit miatt Forrás: AFP/Georges Gobet

jelenleg nincs arra garancia, hogy a brexit után, a Nagy-Britanniában működő társaságokkal megkötött szerződésekre a biztosítók valóban végre fogják hajtani a kifizetéseket.

Egyelőre arról van előzetes megállapodás, hogy 2020-ig még az uniós szabályok szerint működik a bankszektor. Ám ezt is csak októberben ültetik be saját szabályozási környezetükbe a britek illetve az Unió. Addig maradnak a kérdőjelek.

Van megoldás, de dolgozni kell rajta

A Bank of England közlése szerint összesen 48 millió darab, 82 milliárd fontnyi (azaz közel 29 ezer milliárd forint) díjú szerződésről van szó. Ezek mellé még nagyságrendekkel nagyobb, 26 ezer milliárd fontnyi díjú, úgynevezett származtatott szerződés kerül.

Az Európai Unió és a kilépésre készülő britek, közösen keresik a megoldást, valószínűleg 2020-ig még az uniós szabályok szerint működnek a pénzintézetek Forrás: Pixabay

Dombrovskis azt mondta, az EU és a britek szorosan együttműködnek a megoldás kialakításában. Jelezte, az EU értékeli a brit ígéretet, miszerint

akár törvényt is hajlandók módosítani a biztosítási szerződésekkel kapcsolatos nyugalom érdekében, de úgy véli, sok múlik a társaságokon is.

A biztos jelezte, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a pénzügyi intézmények és a pénzügyi szolgáltatások piaca, minél kevesebb áldozattal és nehézséggel jusson a jövő március után kezdődő új időszakba, amikor is a britek távoznak az Európai Unióból.