A jó lakásoknál már egymásra licitálnak a vevők

A lakásbérlés buktatói, avagy vigyázz a tulajdonossal és a szomszédokkal lakásvásárlás kulcs pénz
Vágólapra másolva!
Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók. Elsősorban a különleges adottságokkal és népszerű lokációval rendelkező ingatlanokra licitálnak a vevők, amelyeknél akár néhány százalékkal is emelkedhet a végső ár. Nagy többségében természetesen még mindig a vásárlók vannak alkupozícióban, ők az országos átlag alapján 3-4%-ot tudnak alkudni a meghirdetett eladási árból.
Vágólapra másolva!

A nagyon jó elhelyezkedésű és különleges adottságokkal rendelkező ingatlanok esetében már egyre gyakoribb jelenség, hogy

az ingatlan árából egyáltalán nem enged az eladó, sőt több vevő aktív érdeklődése esetén az ingatlanközvetítő segítségével licit formájában áron felül értékesíti azt.

Befektetők például kifejezetten keresik a XIII. kerület dunai panorámás lakásokat, vagy a ritkábban elérhető Váci utcai lakásokat, amelyekre az irányáron felül is hajlandók költeni. A lakhatási céllal vásárlók esetében pedig a jól árazott a piacon már olcsóbbnak számító ingatlanok esetében alakulhat ki árverseny. Az eladói oldalt vizsgálva előnyt jelenthet, ha a nagyobb közvetítő hálózatokon keresztül több ezer vevőhöz juttatjuk el egyszerre eladni kívánt ingatlanunkat, hiszen így könnyebben alakulhat ki versenyhelyzet.

A jobb lakásokra akár licitet is hirdet az eladó Forrás: Shutterstock

ez az adás-vételi tranzakciók 4,2 százalékát jelenti a használt ingatlanoknál, ami a tavalyi adatokhoz képest növekvő tendenciát mutat." – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. „Az eladók esetében az ingatlan irányárának meghatározása és a vevői ajánlatok kezelése sok esetben okoz gondot, amelyek következtében súlyos anyagi veszteség is érheti az eladót. A szakmai segítség a licit és az alku folyamatában is többszázezer forintot jelenthet a folyamat végén."

Az alku tekintetében ingatlantípusonként és területenként eltérő eredményeket mutatnak a Duna House piaci adatai. 5 százaléknál nagyobb mértékű alkuval egyre ritkábban találkozhatunk, sok esetben már csak minimális 1-2%-ot engednek az árból az eladók.

A fővárosi panellakásoknál Budán és Pesten is 3 százalékot lehetett alkudni az idei év áprilisában, míg vidéken kicsit szerencsésebbek voltak a vevők és így a Keleti és Nyugati országrészben is 4 százalékos alkuval lehetett ingatant vásárolni.