Nyomoznak a szennyezett tejek miatt

tej
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy az Auchan áruházakban lehettek a szennyezett tejek és azt is megmutattuk, hogy melyik márkák lehetnek érintettek. Örömteli, hogy a magyar gazdaság továbbra is szárnyal és a KSH szerint 2014 óta nem látott GDP növekedést ért el az első negyedévben. Gondban van viszont az Air France, és Kongóban kitört az ebolajárvány.
Vágólapra másolva!

Egekben az olajár, marad a drága üzemanyag

A Brent nyersolaj ára 2014 novembere után most pénteken ismét átlépte a 80 dolláros határt és ez bizony felfelé hajtja az árakat. Mindezt csak erősíti, hogy csökken a kitermelés Venezuelában, ráadásul sokan attól is tartanak, hogy Irán kieshet az olajexportálók soraiból.

illusztráció Forrás: AFP/David McNew

Az OPEC szakértői szerint a világ olajkereslete az idei évben is növekedni fog, várhatóan 1,65 millió hordóval, 98,85 millió hordóra.

Ezek a tejtermékek lehetnek szennyezettek Magyarországon

A Nébih figyelmeztetést adott ki arról, hogy ismeretlenek szándékosan szennyezhették az egyik hipermarketláncban forgalmazott tejtermékeket. A céljuk egyértelműen a gazdasági károkozás volt.

illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint később kiderült, az Auchan az érintett üzletlánc, a szennyezett tejek között pedig Mizo, Magyar UHT és TT UHT tejek is találhatóak. Az Auchan arra kéri a vásárlókat, hogy akik május 11-12 között az érintett termékekből vásároltak, vigyék vissza azokat a boltba, és semmiképp ne fogyasszák el.

Hamarosan mindenhol engedélyezik a sportfogadást az Egyesült Államokban

Történelmi döntés született az Egyesült Államokban, hiszen a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az 1992-es a Professional and Amateur Sports Protection Act nevű törvényt, amely megtiltotta az egyes államokban a sportfogadást.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A Legfelsőbb Bíróság mostani döntése szerint az államoknak jogukban áll saját sportfogadási rendeleteket hozni, mert ez az amerikai alkotmány szerint nem tiltható meg nekik. A döntés nyomán vélhetően teljesen átalakulhat majd az amerikai média, a sport, valamint a sportfogadás piaca és várhatóan már szeptemberben a legtöbb államban legálisan lehet fogadni.

Dübörög a magyar gazdaság, komoly GDP növekedés

Az idei első negyedévre vonatkozó GDP-adatsor szerint 4,4 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest.

illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

A 2014-es fellendülés óta, utoljára 2008-ban volt példa ilyen mértékű bővülésre. Ráadásul úgy lett ilyen jó az első negyedéves adat, hogy a mezőgazdaság számai gyengébbek lettek a vártnál. A magyar növekedés így uniós mércével nézve is dobogós volt.

Hercegi esküvő

A hétvégén egybekelt Meghan Markle és Harry herceg. Mivel Meghan édesapja, Thomas Markle nem tudott jelen lenni az esküvőn, ezért Meghan Charles walesi herceg oldalán járult az oltár elé.

illusztráció Forrás: AFP/Andrew Milligan

Immár házastársakként - a szombati egyórás esküvői ceremónia után 25 perces körutat tett a friss pár Windsorban. Az ceremóniát az egész világ figyelemmel követte, hiszen 79 ország televíziós társasága közvetítette élőben az esemény és a helyszín közelében is rengetegen voltak.

Varga Mihály szerint véget ért a olcsó munkaerő kora

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ma már a nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások előállítása fontosabb, amit a hazai versenyképesség és termelékenység szintjének emelésével lehet elérni.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című konferenciáján azt is kiemelte, hogy a munkahelyek számának növelése, az államháztartási folyamatok rendezése és az államadósság hét százalékpontos csökkenése megteremtette a stabilitást, amire a versenyképességi fordulatot alapozni lehet.

Megszűnhet az Air France

A fapadosok, valamint a közel-keleti és az ázsiai légitársaságok világszerte szorongatják a drágábban működő európai nemzeti légicégeket, amelyeket versenyképességi gondok és bérviták egyaránt sújtanak.

illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

Jean-Marc Janaillac vezérigazgató is kudarcot vallott, amikor azt akarta, hogy a munkavállalók szavazzanak a menedzsment bérajánlatáról. A szakszervezetek az idei évre 5,1 százalékos béremelést követelnek, mindeközben pedig a vállalat részvényei zuhannak.

Globális katasztrófához vezet a légkondi túlzott használata

A hőmérséklet növekedése miatt egyre többen döntenek a légkondicionáló beszerelése mellett, ezzel azonban hosszabb távon azt érik el, hogy a kinti hőmérséklet még tovább fog nőni. Egy tanulmány szerint akár fél Celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedést is eredményezhetnek a klímaberendezések 2100-ig.

illusztráció Forrás: Pixabay

Az Egyesült Államokban a klímaberendezések évente 100 millió tonna szén-dioxidot termelnek. A Nemzetközi Energetikai Ügynökség arra hívja fel a figyelmet, hogy 2050-re megtriplázódik a klímaberendezések száma, a légkondicionált épületekből pedig 5,6 milliárd lesz világszerte.

A Tesco nevével élnek vissza

A Tesco figyelmeztetést adott ki, amelyben arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy ismeretlen csalók a Tesco nevével hamis nyereményjátékot hirdettek.

illusztráció Forrás: AFP/Justin Tallis

A Tesco egyelőre nem árult el részleteket arról, pontosan kik, milyen módszerekkel igyekeznek átverni másokat. Vásárlóiktól azt kérik, az áruházlánc nyereményjátékairól a Tesco Magyarország hivatalos csatornáin tájékozódjanak.

Miért jön vissza újra és újra az ebola?

Kongói Demokratikus Köztársaságban ismét kitört az ebolajárvány. Eddig már 19-en vesztették életüket. A járvány kitörésének egyik függ oka, hogy a piacokon megjelentek az ebolával fertőzött húsok. Ezek a piacok kereskedelmi gócpontokon helyezkednek el és rengeteg árus és vásárló ellátogat oda a környező településekről, így a vírus viszonylag könnyen terjed át más országrészekre is, hiszen a vásárlók hazaviszik a néhány esetben ebolával fertőzött húst a falujukba.

illusztráció Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Jó hír azonban, hogy egyelőre nem szükséges nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet kihirdetni, de az utóbbi napokban a vírus megjelent egy nagyvárosban is, így egyre aggasztóbb a helyzet.

Megkezdődött a legnagyobb budai pláza építése

A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró, illetve az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál megvalósuló pláza - közvetlen járatokkal - akár 10 perc alatt is elérhető a belvárosból.

Etele Plaza Forrás: Futureal-csoport

Az 54 ezer négyzetméter bérbe adható területű bevásárló- és szórakoztatóközpontot, Etele Plaza néven várhatóan 2020-ban nyitják meg a nagyközönség számára.

Hatalmas üzemanyag drágulás

Szerdán és pénteken is emelkedtek az üzemanyagárak. A benzin összességében 11 forinttal, míg a gázolaj 13 forinttal drágult a héten, az utóbbi árra pedig ezzel 400 forint fölé emelkedett.

illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A tavalyi 2 milliárdnál jóval magasabb, mintegy 3,5 milliárd forintnyi összeg vár még elköltésre a munkavállalók 2016-os SZÉP-kártyás juttatásaiból. Sietni kell, mert ez csak május végéig használható fel.