Megmondjuk, melyik országból vette az anyák napi és a ballagási virágot!

Horizontal
A man walks past a bouquets of flowers on sale for Valentine's Day at a flower shop in Nairobi on February 14, 2018. / AFP PHOTO / SIMON MAINA
Vágólapra másolva!
Az etióp kávétermés mellett, a kenyai cserjékből is kedvelt, minőségi élénkítő ital készíthető. A mezőgazdaságban mégsem ez, hanem a vágott virágok termesztése és exportja a meghatározó ágazat az országban. Alig néhány évtized után, a kenyai virágbiznisz akkorára nőtt, hogy az uniós piacok harmadát innen látják el, és persze Kínába is szállítanak. Anyák napja, ballagási csokor vagy a Valentin-napi rózsa? Könnyen lehet, hogy egy kenyai vulkán tövében termesztették, amit szerettének átadott.
Vágólapra másolva!

Kétmillió ember megélhetését és évi közel 1 milliárd dolláros exportteljesítményt jelent Kenya számára a vágott virágok exportja. A felfele ívelő virágiparban még mindig óriási a potenciál, ám jelentős környezeti terhelés az ára annak, hogy a kenyai virágok minőségben is felvegyék a versenyt az uniós piacot uraló holland növényekkel.

Virágipari tényező lett Kenyából

A mezőgazdaságban egyedül a tea előzi meg a kenyai vágott virágok exportját teljesítményben. Valamennyi iparági jelentés rámutat arra, Kenya fokozatosan zárkózott fel a virágipar élmezőnyébe, és az utóbbi években már dobogó közeli helyre is feljött.

A vágottvirág-ipar egyaránt fontos gazdasági tényező, mind a fejlett, mind a feltörekvő országokban.

Éves globális gazdasági volumenét 100 milliárd dollárra becsülik.

A virágipar éllovasa egyértelműen Hollandia.

A globális export mintegy 55 százalékát stabilan ez az ország adja, az EU-s piacot pedig 60-65 százalékban uralja.

Egy virágpiac Nairobiban Valentin-napon Forrás: AFP/Simon Maina

Hollandia után dél-amerikai országok, Kolumbia, Ecuador következnek, jelenleg ezek az államok látják el az egyik legnagyobb felvevőpiacnak számító Egyesült Államokat.

Közvetlenül a sarkukban ott van Kenya.

A százalékokat mellőzve, az mondható: átlagosan, mostanra nagyjából minden tizedik-tizenkettedik szál virág, amelyet szerte a világon átnyújtanak egymásnak az emberek valamilyen alkalomból, ebből az afrikai országból érkezik.

Az Európai Unión belül, a legnagyobb felvevőpiac Németországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában van. Az uniós országokban vélhetően „virághiány” alakulna ki a kenyai export nélkül: a holland termelés elsődlegessége mellett, Kenyából érkezik a kontinensre az áru mintegy harmada.

Kialudt vulkán tövében létesülő virágfarmok

A kenyai virágtermesztés megugrása, majd hatalmas iparággá növekedése, alig néhány évtizede kezdődött. Központja Naivasha, ahol a vulkáni talajnak és a közeli tónak, no meg az egész évben nyárias, meleg időjárásnak és klimatikus viszonyoknak köszönhetően, ideális feltételek állnak rendelkezésre a vágott virágok szakszerű termesztéséhez.

A fővárostól, Nairobitól alig 80 kilométerre lévő térségben az 1980-as évektől kezdődően, szó szerint virágzó üzlet alakult ki. Lényegében melegházak nélkül, egész évben folyhat a termelés, amely mára Kenya egyik legfontosabb pénztermelő tevékenységévé vált.

Az országban száznál is több farm működik, ahol egyre inkább megfelelő szaktudással és több évtizedes tapasztalattal nevelik a növényeket.

Az itt dolgozó munkások jelentős részének nem is a környéken van az otthona, hanem teherautókkal, buszokkal szállítják oda őket. Nincsenek túlfizetve (a napi bér néhány dollár körül mozog), így is rengeteg embernek jelenti a virágtermesztés legfontosabb bevételi forrását, és ily módon megélhetését is.

Könnyen lehet, az idei Valentin-napon kapott vagy átadott rózsa is Kenyából érkezett Forrás: AFP/Simon Maina

Az iparági adatok szerint mintegy 100 ezer munkavállalót közvetlenül foglalkoztat a növénytermesztés, ám a Kenyai Virágtermesztők Szövetsége jelzi, a kiegészítő szolgáltatások, a farmok üzemeltetése kapcsán, 400 ezerre tehető azoknak a száma, akik a virágiparban dolgoznak. Keresetük összesen pedig 2 millió ember számára biztosít megélhetést.

Virágokkal tömött repülők a világpiacokra

A virágok vágás után akár 2-3 órával már repülőn utaznak a célországokba. A repülős szállítási megoldás elképesztő volumenűre nőtt.

Nairobi repülőterén külön terminálban bonyolódik a virágexport, ahonnan tavaly mintegy 160 ezer tonna vágott virág indult főként Európába és Kínába, légkondicionált repülőgépeken, hogy ott vásárlóik megörvendeztessenek azokkal másokat.

Az export évenkénti növekedését az alábbi ábra mutatja:

Kenya szinte folyamatosan képes növelni virágexportjának mennyiségét Kenya Flower Council

Kenyában a tea és a turizmus után, a virágipar jelenti a legfontosabb bevételi forrást. A legfontosabb célpontot jelentő EU után ott van a hatalmas kínai piac. A távol-keleti ország egyre engedékenyebb az afrikai országok importáruinak vonatkozásában, Kenya pedig már tavaly megkezdte azokat a tárgyalásokat, melyek – az ország vezetésének reményei szerint – a virágimport védővámjainak eltörléséhez vezethetnek.

A Kínába irányuló kivitel így is impozáns mértékben, több mint 20 százalékkal nő évente.

Ide több mint 10 órás repülőút után érkeznek meg a virágszállítmányok.

Kenya már a kínai piac fele tekintget, miután az EU vágott virágjának harmadát szállítja Forrás: AFP/Simon Maina

A magyar szál a virágszálakhoz

A Magyarországon termesztett virágmennyiséggel az igény harmadát-negyedét lehet kiszolgálni. Ide a hiányzó mennyiség nagyja a holland virágtőzsdékről érkezik, ahonnan az importőrök kamionjai legfeljebb egynapos forduló után, megérkeznek a viszonteladókhoz, illetve virágárusokhoz. A nemzetközileg illetve Európában is fontos, jeles napok közeledtével – ilyen például a Valentin-nap – a holland piacokon is drágábbak a virágok. Mindazonáltal a magyar kereskedők ilyenkor nagyobb árréssel is tudják a növényeket értékesíteni.

Amelyek egyre nagyobb mennyiségben érkeznek az európai, és így a magyar piacokra is. Vélhetően arról a farmról is, melyen korábban kitelepült magyarok kezdték meg a termesztést, még 1999-ben. A vállalkozás – honlapjának tanulsága szerint – most 17 hektáron folytat termesztést, és több mint 500 kenyai munkavállalót foglalkoztat.

Feszültségek forrása is lehet

Nairobiban idén júniusban nemzetközi virágvásárt rendeznek, elismerve Kenya virágipari teljesítményét. Az erősödő kenyai virágipar azonban súlyos nehézségekkel kell, hogy szembenézzen. Kétségtelen erőssége, hogy a máshol egyébként komoly summát képviselő energiaköltségek a fő termesztési terület kedvező adottságai miatt, szinte elenyészőek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben megúszhatók a fenntarthatósági és környezetvédelmi beruházások.

A kereslettel lépést tartani csak a mennyiség növelésével lehet, ez viszonyt nagyobb környezeti terhelést jelent. Növényvédő szerek és műtrágyák, csökkenő vízmennyiség a Naivasha közeli tóban: ezek mind olyan jelzések, melyek arra utalnak, a virágipar diadalmenete a jelenlegi feltételek szerint, nem tarthat örökké.

A környéken ráadásul állattartó maszáj csoportok élnek.

Törzsük nem azonos a földeken dolgozó munkások törzsével, évszázadok óta állattartásra használt területük viszont a virágfarmok terjeszkedése miatt csökkent. A Reuters már korábban arról írt, ez feszültséghez vezethet a csoportok között, ráadásul annak a néhány maszájnak, aki munkát kap a virágfarmokon, kevesebb bérrel kell beérnie, mint az ország többi részéből érkező munkásoknak.