Ezek most a legkeresettebb lakások Budapesten

Ingatlan áremelkedés
Vágólapra másolva!
Meglehetősen egységes kép rajzolódik ki a budapesti ingatlanpiacot tekintve, amikor a szakértők arról beszélnek, hogy melyek most a legfelkapottabb méretek és típusok a városban és annak környékén, illetve hol találhatók ezek a lakások.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy miközben az árak az elmúlt 4 évben folyamatosan emelkedtek a budapesti ingatlanpiacon, a vevők megpróbálják ezt a drágulást valamilyen módon kompenzálni. Sok lehetőségük persze nincs: vagy kisebb, esetleg rosszabb állapotú lakásokkal is beérik, vagy a központtól távolabb keresgélnek, akár egyenesen az agglomerációban. Ugyanakkor az egyéni preferenciák gyakran felülírják a legolcsóbb megoldásra törekvés vágyát: így például sokak számára elengedhetetlen a jó közlekedés és a központi fekvés, míg akadnak olyanok is, akik csak az új építésű lakások iránt érdeklődnek.

Elindultak Budapestről kifelé a vevők

A KSH számai is arra utalnak, hogy az ingatlanvásárlók egyre inkább az olcsó megoldásokat keresik az ingatlanpiacon. Az adatok azt jelzik, hogy mindinkább tolódik a megvásárolt lakások összetétele a kevésbé jó adottságúak felé. A gyakorlatban ez elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a vevők elhagynak bizonyos paramétereket a lakásigényeik közül. Lehet ez méret, szobaszám, elhelyezkedés, lakástípus - jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Szerinte egyértelműen érezhető, hogy a vevők egyre nagyobb számban érdeklődnek a külső kerületek, illetve az agglomeráció iránt.

Habár jelenleg még nem különösebben nagy mértékű a kiáramlás a fővárosból, az határozottan megfigyelhető, hogy kifelé és az olcsóbb ingatlanok vásárlása irányába tartanak az emberek - mondta Palotai Emese is, a Balla Ingatlan észak- és bel-budai irodájának értékesítési vezetője. Úgy látja azonban, hogy a folyamat még nem annyira jelentős, mint évekkel korábban, az előző agglomerációs robbanásnál.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

De nemcsak az agglomerációt fedezték fel újra a vevők, hanem az olcsóbb budapesti városrészeket, így például az olyan lakótelepeket is, amelyek korábban nem voltak kifejezetten a vevők kedvencei. A panelek felkapottságát is azok megfizethetősége eredményezi, így ezek számítanak jelenleg a "legelérhetőbb" lakástípusnak. Viszont, ami iránt nagy a kereslet, annak az ára felmegy, így aztán a lakótelepek között is erősödik a kereslet a kijjebb találhatók iránt.

A "kislakás" a favorit

De nemcsak az elhelyezkedésnél érhető tetten az olcsóbbra törekvés, hanem a méreteknél is. A panelek persze annak a követelménynek is megfelelnek, hogy alapvetően kis alapterületen, de még elfogadható szobaszámot biztosítanak a tulajdonosaiknak. Ez másfél, két szobát jelent, ami jelenleg a legkedveltebb elosztás még akkor is, ha téglaépítésű lakásról van szó.

Ez a méret és szobaszám egy relatíve olcsó, mégis élhető megoldást nyújt akár egyetlen személy, egy pár vagy egy kisebb család számára.

Az ezen kategóriába tartozó lakások viszonylag gyorsan el is kelnek: Palotai Emese szerint jóval könnyebb eladni ma egy megfelelő áron kínált kislakást, mint egy jó paraméterekkel rendelkező, jól árazott nagyot. Ugyanez a helyzet a pesti belvárosban, ahol Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint "a jolly joker most a felújítandó kis lakás egy jó állapotú társasházban. Ez gyakorlatilag azonnal értékesíthető, de természetesen itt is fontos a reális árazás".

Illusztráció 123RF

A kis lakásoknál tehát keresleti piacról beszélhetünk, ugyanakkor a nagyméretű ingatlanoknál inkább a kínálati piac a jellemző - foglalta össze a helyzetet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek a folyamatnak az eredményeként a panellakások - elsősorban persze a panelprogramos épületekben lévők - négyzetméterára mára megközelíti a téglalakásokét a III. kerületben: 360-520 ezer forint között alakul.

Jól mennek az új építésűek

Mindezek mellett határozott igényt érzékelnek az ingatlanközvetítők az új építésű ingatlanok iránt is. Amit viszont figyelembe kell venni, hogy míg a használt lakások árainak emelkedése lassan megáll, az új építésűeknél viszont még 8-10 százalékos, vagyis 1-3 millió forintos drágulás következett be a tavalyi árakhoz képest - jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője.

Ezt az árnövekedést elsősorban az építőanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány okozza,

de az is közrejátszik benne, hogy egyre több fejlesztés jut el befejezésközeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok drágábbak, mint a tervezőasztalon lévők. A XIII. kerületben ez azt jelenti, hogy a négyzetméterárak kislakások esetén 650 ezer forintnál indulnak, míg nagyméretű ingatlanok négyzetméterét 570 ezerért lehet megkapni.

Illusztráció Forrás: Depositphotos

Akadnak olyanok az érdeklődők között, akik szívesen költöznének új építésű lakásba, de azokat az árakat, melyek a most felkapott budapesti kerületekre, így többek között a XIII., XIV., XI. vagy a belső kerületekre jellemzők, nem tudják vagy nem is akarják megfizetni - mondta Rácz Gyula László. Ők így a külső kerületekben, például a XVIII. kerületben vagy akár a dél-budai agglomerációban néznek körül.

Az újépítésű ingatlanok közül elsősorban azok a vonzók a vevők számára, melyeknél már látható, hogy javában zajlik a fejlesztés, és persze jó az ár/érték arány.

A már átadás felé közeledő beruházások azért vannak nagy előnyben a még csak most indulókhoz képest, mert az érdeklődők nap mint nap azt hallják, hogy projektek dőlnek be kapacitáshiány miatt. Ezeknél sokszor el sem tudják kezdeni a munkát, vagy már a legelején abbahagyják. Így a vevők érthető módon azokat a fejlesztéseket keresik elsősorban, ahol már biztosra vehető az átadás.