A befektetőknek is nagy üzlet lesz, ha kibékül a két Korea

Mark Mobius, Templeton
Mark Mobius
Vágólapra másolva!
Míg Dél-Koreában ott a technológia és a tudás, Észak-Koreában megvannak az erőforrások. Vagyis a két Korea békéje és kapcsolata rendkívül kedvező lehetőségeket biztosítana a befektetőknek is – jelezte Mark Mobius, legendás feltörekvő piaci guru.
Vágólapra másolva!

Ha megnyílna a lehetőség rá, biztosan fektetne tőkét Észak-Koreába Mark Mobius, a híres feltörekvő piaci befektető, a Mobius Capital Partners alapítója. A CNBC-nek nyilatkozva a guru hangsúlyozta, a két Korea együttműködése „csodálatos kombinációt" jelenthet.

Mindezt arra alapozza, hogy

míg Dél-Koreában megvan a technológia és a tudás (know how), illetve fejlett a feldolgozóipar, addig Észak-Koreában megvannak a megfelelő erőforrások.

Noha a két ország összefonódása hatalmas költségekkel is járna, hosszabb távon mégis elképesztően előnyös lehetőségeket kínálna – tette hozzá a szakember.

Ha valaki még az elején be tudna szállni befektetéssel Észak-Koreában, és valóban összejönne a szoros kapcsolat a két ország között, akkor az igen jól járhatna – mondta. Mobius szavait érdemes lesz majd később is felidézni, miután június 12-én Szingapúrban találkozik Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője.

A befektetők is lecsaphatnak a békében rejlő lehetőségekre Forrás: AFP/Korean Broadcasting System

Noha Észak- és Dél-Korea kapcsolata jó ideje igen feszült, az elmúlt időszakban felmerült a béke lehetősége, és ha ez ténylegesen megvalósul és tartós lesz,

akkor az igen komoly befektetési lehetőségeket is megnyithat a térségben.

A helyzet fontosságát mutatja, hogy április végén Kim Dzsongun volt az első észak-koreai vezető, aki átlépte a határt, és belépett Dél-Korea területére 1953 óta.

Ezzel párhuzamosan Mobius Dél-Koreára (külön is), illetve Malajziára is felhívta a figyelmet. Mindkét országban stabilabbá válhat ugyanis az üzleti élet és a vállalatok pozíciója. Míg Dél-Koreában a cégek jobb elszámoltathatóságának követelése eredményezhet nagyobb stabilitást, addig Malajziában a választásokat hatalmas meglepetésre megnyerő Mahathir Mohamad beígért új törvényei javíthatnak a befektetési lehetőségeken.

Mindeközben rövidebb távon a térség számára most az Egyesült Államok és Kína közti tárgyalások jelentik a legfontosabb témát. Ahogy az előttünk álló héten a két fél közti kereskedelmi megbeszélések folytatódnak, a CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint

arra lehet számítani, hogy az USA „racionálisan" fog viselkedni.

Chang Wei Liang, a Mizuho Bank stratégája szerint ez azt jelentené, hogy az amerikai adminisztráció nem fog előidézni egy mindkét oldal számára pusztító, nyílt kereskedelmi háborút.