Kevés az olaj, tartós lehet a benzinár drágulása

OPEC, olaj, kőolaj Russia SEA platform Ship oil drilling Pechora Sea arthic Prirazlomnaya ice-resistant oil-producing SQUARE FORMAT AT SEA, RUSSIA - MAY 8 :  The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Eltűnt a felesleges a kőolaj a világpiacról az OPEC legfrissebb havi jelentésének tanúsága szerint, ami részben a nagy olajexportáló országok 2017 januárja óta érvényes kitermelés-korlátozási megállapodásának és a globális kereslet gyors növekedésének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn kiadott szokásos havi jelentésében rámutatott, hogy a 35 iparilag fejlett országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kereskedelmi olajtartaléka áprilisban 12,7 millió hordóval 2 milliárd 829 millió hordóra csökkent, és már csak 9 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot. Mindazonáltal a 2014. januári szintnél még így is 258 millió hordóval magasabb az áprilisi érték.

Nőtt a kitermelés

Az OPEC szakértőinek számítása szerint a világ olajkereslete tavaly napi 1,65 millió hordóval 97,2 millió hordóra bővült. Idén várhatóan ugyancsak 1,65 millió hordóval, 98,85 millió hordóra emelkedhet a kereslet.

Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben a 2017-es konferencián Forrás: MTI/EPA/Lisi Niesner

Az olajkartell előző havi becsléséhez képest ez 25 ezer hordó növekedést jelent.

A világ olajkínálata napi átlagban 97,89 millió hordót tett ki áprilisban, havi összevetésben 120 ezer hordóval, éves szinten pedig 2,35 millió hordóval növekedett.

Az OPEC a világ olajtermeléséből 32,6 százalékot hasított ki áprilisban, csakúgy, mint az előző hónapban. A kartell tagállamai napi 31,93 millió hordó kőolajat hoztak fel a földfelszínre, napi 12 ezerrel többet a márciusinál.

A nem OPEC-országok napi 90 ezer hordóval 59,49 millió hordóra növelték kitermelésüket áprilisban.

Az OPEC-en kívüli országok esetében az olajkitermelés szintje tavaly naponta 870 ezer hordóval 57,89 millió hordóra nőtt, míg idén 1,72 millió hordóval 59,62 millió hordóra növekedhet.

Orosz tengeri platform az északi sarkvidéken Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

Csökkenő tartalék és geopolitikai feszültség tolja fel az árakat

Az OPEC referenciakosara, amely a tagországok által kitermelt nyersolaj átlagárát méri, áprilisban az előző hónaphoz képest 7,3 százalékkal, 4 dollár 67 centtel, hordónként 68,43 dollárra emelkedett.

Az olajárak emelkedésében a geopolitikai feszültségek éleződése, valamint a tartalékok csökkenése és a robusztus kereslet játszotta a legnagyobb szerepet.

Az észak-tengeri Brent határidős ára 7,6 százalékkal, 5 dollár 4 centtel 71,76 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé 5,7 százalékkal, 3 dollár 55 centtel 66,33 dollárra emelkedett egy hónap alatt.