Haditengerészeti megoldások ihlették az első elektromos vízitaxit

elektomos, vízitaxi, zéró, emisszió
Elektromos meghajtású, zéró emissziós vízitaxit mutatott be egy cég
Vágólapra másolva!
SeaBubbles névre keresztelt, futurisztikus, nulla kibocsátású, új kialakítású vízitaxit mutattak be a svájci Genfi-tavon. A jármű mérföldkövet jelent az olyan új közlekedési formák kifejlesztése terén, amelyek nem károsítják a környezetet, illetve nem jelentenek további terhelést a városi infrastruktúra számára.
Vágólapra másolva!

A vízitaxit hamarosan felszerelik az ABB fejlesztette szoftvermegoldással, amely segítségével a vízi járművek üzemeltetői a vízi közlekedés optimalizálásához szükséges összes adatot begyűjthetik és elemezhetik - írja a cég Origohoz eljuttatott közleményében.

Elektromos meghajtású, zéró emissziós vízitaxit mutatott be egy cég Forrás: FRANCIS DEMANGE/Francis Demange

Megkezdődtek a tesztek

A prototípus vízi jármű ABB-technológiára alapozott fejlesztését Genf kanton hatóságai, valamint az Energetikai, Közlekedési és Mezőgazdasági Minisztérium (Department of Energy, Transport and Agriculture/DETA) képviseletében Luc Barthassat és Pierre Maudet államtanácsosok támogatták.

A járművet a következő hónapokban még további teszteknek vetik majd alá.

Az ABB "OCTOPUS" nevű rendszerének telepítésére a kísérleti projekt keretében május elején kerül sor. A rendszer lehetővé teszi, hogy valós idejű, a járművek üzemállapotait teljesen lefedő adatokat kapjanak abból a SeaBubbles üzemirányító központjában a felügyeletet ellátó munkatársak.

Inkább siklik, mintsem úszik

A vízi jármű egyik legfontosabb jellemzője, hogy kialakításánál számos aerotechnológiai megoldásra támaszkodtak a tervezők. Így például kiküszöbölték a menet közben a víz hullámzásából eredő kellemetlenségeket, az oldalra dőléseket.

A jármű 10 kilométeres óránkénti sebességnél kismértékben elemelkedik a víz felszínétől,

így biztosítva legfeljebb 4 utasának, valamint a vezetőnek a teljes komfortot az út során.

A jármű inkább siklik a vízen, mintsem úszik abban.

Az elektomos vízitaxi egyik tesztútjának utasai Forrás: ABB

A vízitaxi propellereit zéró károsanyag kibocsátású elektomos motor hajtja, hidraulikus rendszerének kialakítását pedig haditengerészeti megoldások ihlették.

A fejlesztők jelezték, hogy már most, a tesztidőszakban többféle változatban készítik az energiatakarékos és környezetbarát járművet.

A fejlesztést és egyik tesztútját bermutató videó itt tekinthető meg (eredeti nyelven):