Megtört a jég: mindenhol engedélyezik a sportfogadást az USA-ban

Sportfogadás, Las Vegas
LAS VEGAS, NV - FEBRUARY 02: The betting line and some of the nearly 400 proposition bets for Super Bowl 50 between the Carolina Panthers and the Denver Broncos are displayed at the Race & Sports SuperBook at the Westgate Las Vegas Resort & Casino on February 2, 2016 in Las Vegas, Nevada. The newly renovated sports book has the world's largest indoor LED video wall with 4,488 square feet of HD video screens measuring 240 feet wide and 20 feet tall. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Origo korábban írt arról, hogy hiába 100 milliárd dolláros üzlet a sportfogadás az Egyesült Államokban, csak kevés helyen törvényes. A tömegsportok hazájában eddig csak néhány kiváltságos államban lehetett sportesemények kapcsán fogadásokat kötni. Ennek történelmi és politikai okai is vannak, de a sportfogadás tiltásában a sportligák ellenállása bizonyult a döntő tényezőnek. New Jersey állam éveken át húzódó pere viszont a végéhez ért, a Legfelsőbb Bíróság pedig a javukra döntött, és alkotmányellenesnek nevezte a sportfogadás állami szintű tiltását.
Vágólapra másolva!

A mai napig az Egyesült Államok teljes területén tilos a sportfogadás, történjen az online, fogadóirodában vagy az úgynevezett bukmékereknél. A törvény alól csupán Nevada, Oregon, Delaware, Montana államok, valamint a New Jersey-ben található Atlantic City kivétel. A szabályt még a hatvanas évek elején hozták annak érdekében, hogy megnehezítsék a bűnszervezetek dolgát, akik gyakran a szerencsejátékon keresztül mosták tisztára a pénzt.

A Federal Wire Act nevű törvényt 1961-ben fogadta el a kongresszus, majd 1992-ben a Professional and Amateur Sports Protection Act keretein belül az amatőr sportokra is kiterjesztették az abban foglalt tiltást. Az internet elterjedésével megszületett az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act is, amely az online fogadásokról rendelkezett. Ez a törvény nemcsak a fogadókra vonatkozott, hanem tiltotta azoknak a pénzügyi közvetítőknek az ilyen jellegű tevékenységét is, akik engedélyezték a szerencsejátékkal összefüggő tranzakciók lebonyolítását.

Las Vegas Forrás: AFP/Frank May

Az illegális fogadások piacának teljesítménye a szakértők szerint 80 milliárd és 360 milliárd dollár közé tehető, tehát az amerikaiak megtalálták a módját annak, hogy a szigorú törvények ellenére is játszanak. Csak a 2016-os Super Bowlra 4,1 milliárd dollárnyi fogadás érkezett, ennek pedig csupán a 3 százalékát adták le engedélyezett helyeken.

New Jersey kormányzója, Chris Christie lassan hét éve harcol azért, hogy állama teljes területén törvényileg engedélyezett legyen a szerencsejáték.

Ugyan Atlantic Cityben már legális a kaszinók üzemeltetése és a fogadás bizonyos formái, de ő ennél többet szeretett volna kivívni. Ennek egyik oka természetesen az adóbevétel, a másik három viszont a sporthoz köthető. New Jersey állama ad otthont a New York Giants és a New York Jets amerikaifutball csapatoknak, valamint a New Jersey Devils hokicsapatának. Ugyan a nevükben a New York szerepel, de a két focicsapat közös stadionja Jersey-ben van.

Illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

Eddig a bíróság folyamatosan elutasította a kormányzó kérését.

Azonban tavaly októberben egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott az ügy.

A Reuters és mellette az amerikai lapok beszámolói szerint az amerikai Legfelsőbb Bíróság New Jersey állam javára döntött, és alkotmányellenesnek nyilvánította az 1992-es sportfogadásra vonatkozó törvényt.

Ez a döntés precedensértékű lehet. Így elképzelhető, hogy a most meghozott határozat megnyitja a kaput a többi állam hasonló törekvései előtt a sportfogadás engedélyezésére.