Nestlé és Vodafone: mindenki mindent felvásárolt

vodafone nokia ptscientist hold audi
Vágólapra másolva!
A héten gazdasági szempontból is több fontos esemény történt. A Vodafone felvásárolta a UPC közép- és kelet-európai cégeit, a Nestlé pedig megvette a Starbucks italainak és zacskós kávéinak forgalmazási jogát. Emellett kiderült, hogy pontosan mennyien használják a legnépszerűbb videomegosztó portált, és az is, hogy mit gondol Bill Gates és Warren Buffett a bitcoinról.
Vágólapra másolva!

A Vodafone megvette a UPC-t

A Vodafone szerdán bejelentette, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a UPC német, cseh, magyar és román érdekeltségeit, de a teljes felvásárlás csak 2019 közepén zárulhat le. A UPC 2017 végén Magyarország 347 településén, közel 1,8 millió háztartásban volt elérhető.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója kifejtette, hogy a megállapodással a Vodafone Magyarországnak a mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25 százalék, a vezetékes szélessávú üzletágban 24 százalék, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig 19 százalék körüli piaci részesedése lesz az előfizetők száma alapján.

A briteknél betiltanák a nedves törlőkendőket

Londonban tavaly két alkalommal hatalmas zsírhegy dugította el a szennyvízhálózatot. A kutatók megvizsgálták a zsírszörny összetételét és megállapították, hogy főleg nedves, babapopsi törlőkendőkből állt. Éppen a zsírszörnyetegek miatt szeretné betiltani a brit kormány a nedves törlőkendőket.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Theresa May kormánya idén januárban jelentette be, hogy 2042-ig megszabadítaná a szigetországot a műanyaghulladéktól, és jelenleg arról is egyeztetés folyik, hogy más műanyag eszközöket, például a fültisztító pálcikákat is betiltanák.

Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát

A horvát kormányfő kiemelte, hogy két évtizede alacsony az infláció és stabil a valutaárfolyam, továbbá jó eredményt értek el a költségvetés és a fiskális konszolidáció területén is.

illusztráció Fotó: Szabó Balázs

Az euró bevezetéséről a kormányülésen vitára bocsájtott stratégia alaposan elemzi a gazdasági előnyöket és a bevezetés költségeit – mondta Plenkovic, majd hozzátette: ez utóbbi nem lesz magas, legnagyobb mértékben egyszeri költségről van szó.

Jelentősen nőtt a Magyar Telekom nyeresége

A cég összes bevétele 149 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 140 milliárd forintról, a rendszerintegrációs és információtechnológiai (RI/IT) bevételek, a készülékértékesítési, valamint a mobil adatforgalmi bevételek további növekedése következtében.

illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A vállalat úgy számol, hogy a 2018-as év után részvényenként 25 forint osztalékot fog fizetni, a 2017-eshez hasonlóan. A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvények legalacsonyabb ára 435 forint, a legmagasabb 491 forint volt az elmúlt évben.

Megdöbbentően sok a hamis Adidas-termék

A német cég vezérigazgatója kifejtette, hogy a hamisítás Ázsiában akut gondként van jelen, de véleményük szerint globális problémáról van szó. Hamis termékek egyaránt jelen vannak mind az elektronikus, mind a hagyományos bolti értékesítésben.

illusztráció Forrás: Sneakersnstuff

A vállalat becslése szerint a termékeik 10 százalékát hamisítják, de az eladások ennek ellenére is rendben vannak, Észak-Amerikában az online eladások húzták felfelé az eredményeket, és Kínában is nagyot erősítettek.

Pánik a bitcoin miatt

A bitcoin napjaink egyik legnagyobb rejtélye. Egyes elemzők szerint csak egy üzleti buborékról van szó, míg mások forradalmi fizetőeszközként tekintenek rá. Jelenleg a bitcoin 9300 dollár körül mozog, de április elején még csak 6600 dollár volt az értéke, pedig tavaly még szárnyalt.

Warren Buffet Forrás: Imaginechina/Che Liang

Most Bill Gates és Warren Buffett is megszólalt a bitcoinnal kapcsolatban és kiderült, hogy egyikőjük sem rajong érte. Warren Buffett már többször is hangoztatta rossz véleményét a digitális valutáról, de most egyenesen patkányméreghez hasonlította az eszközt.

Minden negyedik ember használja a Youtube-ot

A Youtube egy konferencián ismertette a számokat, amely szerint havonta 1,8 milliárd olyan ember nyitja meg az oldalt, aki be is jelentkezik a felüleletre. A vállalat 20 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest, akkor „csak" 1,5 milliárd ember használta rendszeresen az oldalt.

illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A YouTube-on minden egyes percben 4,1 millió videót néznek meg, míg naponta 1 milliárd órányi tartalmat játszanak le az oldalon.

Tényleg készpénzt adnak a Tescóban a vásárlóknak

Áprilistól két új szolgáltatást kínál a Budapest Bank a Tesco hipermarketekben. A vásárlók a Budapest Bank és a Tesco együttműködésének köszönhetően akár fél óra alatt készpénzhez juthatnak a hipermarketekben található tanácsadói pultoknál.

illusztráció Forrás: AFP/Justin Tallis

A hitelt az ügyfelek a banki nyitvatartási időn túl, akár hétvégén is igényelhetik, az áruházak tanácsadói pultjainál, azok nyitvatartási idejében.

A Nestlé már kopogtat a Starbucks ajtaján

A svájci Nestlé 7 milliárd dollárt fizet a Starbucksnak azért, hogy a kávézólánc termékeit árusíthassa világszerte. A megállapodást követően a Nestlé árulhatja a Starbucks zacskós kávéit, valamint dobozos italait is, azonban a kávézókhoz továbbra sem lesz közük.

illusztráció Forrás: 123RF

A Nestlé a forgalmazói jogok mellett 500 dolgozót is átvesz a Starbuckstól a megállapodás keretében. Az erősítésre nagy szükségük van, hiszen az Egyesült Államokban a meleg italok és üdítők területén kezd lemaradni a vállalat.

Cukorkaként veszik a nyaralókat a Balatonnál

A lakáspiaci fellendülés elérte a nyaralók piacát is. A nagy érdeklődés miatt a tóparti és új építésű szegmensben akár 10 százalékot meghaladó emelkedésre is számítani kell a következő hónapokban.

illusztráció Forrás: Pixabay

A balatoni, vízparti ingatlanok négyzetméterára akár az 1 millió forintot is elérheti. Azonban a déli parton, például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni.

Nőtt a benzin ára

Szerdán rossz hírt kaptak az autósok, hiszen a Mol 3 forinttal emelte a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj árát. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 381 forintra nőtt, a gázolajé pedig 389 forintra emelkedett. A fogyasztói árak enyhén nőttek Magyarországon, az áprilisi drágulás leginkább az emelkedő üzemanyagáraknak volt köszönhető. Az infláció így 2,3 százalék volt, amely megfelel az elemzői várakozásoknak.

illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Márciusban némi gyengülés volt megfigyelhető az építőiparban az előző hónaphoz képest, de a termelés volumene még így is 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A KSH közölte a márciusi ipari termelésre vonatkozó adatokat. Kiderült, hogy a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt.