Nem kell aggódni, a Közel-Kelet válságban is virágzik

Szaúd-Arábia, Riyadh
Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád éjszakai megvilágításban.
Vágólapra másolva!
A háborúk és a politikai konfliktusok eléggé megszokottak a Közel-Keleten, és ezzel együtt az Öböl menti államok még mindig képesek gazdasági virágzást produkálni – hangsúlyozták a térség miniszterei Bahreinben, egy befektetési találkozón.
Vágólapra másolva!

A Közel-Kelet rövidtávú kilátásai most elég bizonytalanok, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy kivonul az Iránnal kötött nukleáris megállapodásból. Ehhez ráadásul hozzáadódik még a folyamatban lévő konfliktus Jemenben és Szíriában, Szaúd-Arábia pedig tovább folytatja harcát a régiós dominanciáért– írja a CNBC.

Kuvait és Bahrein kereskedelmi és ipari miniszterei azonban – kiegészülve az Öböl államainak üzleti vezetőivel – hangsúlyozták, a térség eddig is képes volt prosperálni a konfliktusok ellenére is.

Tartós erősödés

Az elmúlt 50 évben mindig volt valamilyen háború a régióban, de

mindeközben az Öböl menti államok szövetsége (GCC) rendkívüli gazdasági fejlődésen ment keresztül

– jelezte Jassim Al Seddiqi, az Abu Dhabi Financial Group vezérigazgatója szerdán. Hozzátette, a haszonkulcsok és az adórendszerek igen kedvezőek, és ne felejtsük el, hogy Dél-Korea is elég régóta Észak-Korea közvetlen szomszédja, mégis igen szépen fejlődött az elmúlt 30 évben.

A legfőbb cél az olajfüggőség leépítése Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A bahreini ipari, kereskedelmi és turisztikai miniszter ezzel együtt hangsúlyozta, a konfliktusok és feszültségek nem tántorították el érdemben a befektetőket. Zayed Al Zayani jelezte, a kockázat mindig ott van a befektetésekben, és a világban sehol nincsenek teljesen kockázatmentes üzletek.

Kifejtette, a befektetők jelentős része nem 1-2 éves távlatban gondolkodik,

vagyis sokkal fontosabb szempont, hogy a térség gazdaságai hosszabb időtávon szépen fejlődnek.

Az Öböl menti országok szövetsége egyébként hat államból áll: Szaúd-Arábia, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Bahrein, valamint Omán.

Gazdasági átalakulás

Mindeközben Al Zayani azt is kiemelte, hogy az Öböl országai komoly átalakuláson mennek keresztül. A GCC államai ugyanis stabil gazdaságokat hoztak létre az olajbevételekből,

azonban most a legfontosabb feladat a diverzifikálás, vagyis az olajfüggőség enyhítése.

Hozzátette, Bahrein élen járt ebben a folyamatban, és már az 1960-70-es években számos iparágban elkezdte enyhíteni a szabályozásokat.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Ezen folyamat részeként a kormányok igyekeznek támogatni a magánszektort abban, hogy vezető szerepet töltsön be a gazdasági átalakulásban, míg a kormányok egyre inkább a szabályozói szférába próbálnak visszavonulni.

A tervek szerint a jövőben nem az olaj lesz az egyetlen bevételi forrás, melyre az Öböl országai támaszkodni tudnak, vagyis ezek a reformok pozitív lépéseknek tekinthetők – mondta Khaled Nasser Abdullah Al-Roudan kuvaiti kereskedelmi és ipari miniszter. Kiemelte, az Öböl országai közti együttműködés azt is szolgálja, hogy a gazdaságok minél vonzóbbak legyenek a külföldi beruházások számára. Amellett pedig, hogy a cél a befektetők tartós megnyerése,

az Öböl menti államok a belső fogyasztást is igyekeznek élénkíteni,

elsősorban azzal, hogy növelik az egy főre jutó GDP-t. Vagyis a cél a jólét fenntartása az olajfüggőség enyhítésével.