Így pusztítanak a szupervihar utáni áradások a kínai metropoliszokban

kínai áradás, esőzés
Cars drive on a flooded road in a heavy rainstorm in Shanghai, China, 23 April 2018. Heavy rainstorms battered Shanghai Monday (23 April 2018) afternoon, causing flooding in many areas of the city. Accumulated rainwater exceeded 50 mm on some road sections, which brought inconvenience to local residents.
Vágólapra másolva!
A természet ereje még a jelentékeny gazdasági erőt képviselő kínai nagyvárosokat sem kíméli. Ennek kiváló példája  a múlt héten Kantonra lecsapó szupervihar volt – írja az Asia Times -, hogy legyen bár mégoly gyors tempójú is a kínai nagyvárosok fejlődése, megfelelő felkészülésre és védelmi infrastruktúrára lenne szükségük az időjárás ellen.
Vágólapra másolva!

A kínai nagyvárosok túl gyorsan és sokszor megfelelő tervezés nélkül nőttek hatalmasra. Ezért aztán milliók életét keserítheti meg a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék, vagy éppen a viharok, tájfunok. A technológiai és gazdasági fellegvárként elismerésre méltó eredményt felmutató nagyvárosok – úgy tűnik – kiszolgáltatottak a természet erőinek.

Egymillió megosztás, húszmillió dühös ember

Kanton Kína egyik legnagyobb városa. Az ország déli részén álló metropolisz lakosságszámát nehéz egyértelműen meghatározni, mivel a város lassan – és a kínai vezetés által kívántan és tervezetten – összeépül a környékbeli kisebb településekkel.

Kína nagyvárosai nincsenek felkészítve a hirtelen lezúduló csapadék elvezetésére Forrás: AFP/Imaginechina/Zhou Junxiang

Mindenesetre a néhány nappal ezelőtt lecsapott vihar nagyjából 20 millió ember életét keserítette meg.

A városban ekkor katasztrófafilmeket idéző állapotok uralkodtak. Sáros víz hömpölygött az utcákon, autókat sodort el, és megbénította a metropolisz életét. Az elképesztő állapotokról készült videó több mint egymillió megosztást kapott.

A beszámolók szerint az emberek nagyo mérgesek voltak, és úgy gondolták, kormányzati, városvezetési felelősséget jelent az, hogy a város vészhelyzet-kezelési terve lényegében csak papíron létezik, és semmiféle jele nem látszott annak, hogy a település felkészült volna az ilyen, katasztrófával fenyegető helyzet kezelésére.

Amikor a technológiai fellegvárak is veszélyben vannak

A kantoni eset egyáltalán nem példa nélküli. Sencsen városa az ország egyik legfontosabb technológiai központja, és amelyet Kína néhány éven belül a Szilícium-völgy kihívójának szán, a Gyöngy-folyó deltájához közel terül el. Tavaly a térséget sújtó tájfun a közeli Hongkonghoz kegyes volt, ott csak néhány fát csavart ki. Sencsent és környékét viszont alaposan megtépázta: bedarálta a folyó torkolati infrastruktúrájának egy részét, a város metrójára pedig özönvizet zúdított. A metró lépcsőin ömlött a víz az állomásokba és az alagutakba. Sanghajban pedig nem sokon múlott, hogy az árvízvédelmi töltés megfogta a Huangpu-folyót. Vuhan városa pedig, a Jangce és a Han találkozásánál, 600 milliméternyi csapadékot kapott tavaly júliusban – ez annyi, mint amennyi Ausztráliában egész évben esik. A csatornák nem tudták elvezetni ez a vízmennyiséget, és több száz városi út várt járhatatlanná.

A csapadék és a viharok Kína szinte valamennyi nagyvárosát fenyegetik. Az ok az, hogy a települések túl gyorsan nőttek nagyon nagyra, miközben ezen események kezelésére nem készültek fel.

Milliók életét kesetíti meg a víz, a gazdasági kár is jelentős Forrás: AFP/Imaginechina/Zhou Junxiang

A vidéki térségekben pedig még nagyob károkat okoztak a tavalyi áradások. Több százezer kitelepítettről, áldozatokról, komoly anyagi károkról szól az alábbi, hírügynökségi összeállítás:

Több dolog miatt vannak veszélyben

A zöldfelületek irtása miatt meggyengült talajszerkezet éppúgy hozzájárul a kínai városokat fenyegető árvíz-veszélyhez, mint az, hogy növekedésük sokszor nem megfelelő előkészítéssel, véletlenszerűen történt.

Sok esetben úgy zajlottak az építkezések, hogy azokat elégtelen kapacitású csatornarendszerre építették rá.

Az urbanizációs lázban, nem fordítottak gondot a belvíz, illetve a csapadék formájában, vagy a folyamok vízszintjének emelkedése miatt jelentkező, áradással fenyegető víztöbblet elvezetésének kérdésére sem.

A nagyvárosok lakóinak idén újra szembe kell nézniük a problémával Forrás: AFP/Imaginechina/Zhou Junxiang

A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint, 2017 első felében az esőzések és az áradások mintegy 18 millió kínai életét keserítették meg, 24 tartományban. Ezen felül, 134-en életüket is vesztették ezek következtében, miközben 24 ezer otthon semmisült meg a víz pusztítása miatt.

A közvetlen gazdasági károkat 4,7 milliárd dollárra, azaz több mint 1200 milliárd forintra becsülik.

A közelgő nyár és az esős évszak miatt, a nagyvárosok lakói valószínűleg újra szembe kell hogy nézzenek a víz és az áradás veszélyeivel.