Már 10 milliónál is több munkásuk van az őselemeknek

napelem, naperőmű
Chinese workers install solar panels at a photovoltaic power station in Qianbao village, Lilin town, Leping city, east China's Jiangxi province, 17 September 2015. While fresh investments in the photovoltaic industry in China are focused on building solar power stations, makers are struggling to get the financing needed to develop more key manufacturing technologies for PV components and equipment which constitutes the core of the industry, reports Guangzhou's 21st Century Business Herald, citing remarks by Wang Bohua, secretary general of the China Photovoltaic Industry Association. At a recent annual forum on investment in China's solar power stations, Wang stressed that the country's PV industry is at a critical juncture for technology upgrades and new investment is badly needed to finance the change, although the country is technically capable of manufacturing high-performance monosilicon cell or polysilicon solar cells. In a document sent in June to the Secretariat of the United Nations Framework Convention on Climate Change, China pledged that its non-fossil energy will account for 15% of primary energy consumption by 2020 and the ratio will rise to 20% by 2030. This should paint a bright future for China's solar power market, as the nation's aggregate installed solar power capacity should reach 150 gigawatts in 2020 and rise further to 400GW in 2030 to honor these commitments.
Vágólapra másolva!
Friss jelentést adott ki a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. Ebben jelzik, 2017-ben első alkalommal lépte át a világon a megújuló energiák kapcsán foglalkoztatott munkavállalók száma a 10 millió főt.
Vágólapra másolva!

A szél-, a víz- és a napenergia tavaly 500 ezerrel több embernek adott munkát a globális gazdaságban, mint 2016-ban. Az is kiderült, ezek a megújuló energiaforrások melyik országban adják a legtöbb ember megélhetését.

Kínában dolgoznak a legtöbben a napenergia hasznosításán Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

Megvannak a zászlóvivők

A globális világ megújuló energia szektora nőtt, illetve bővült tavaly. Ezek a legfontosabb számok, amelyek a bővülés mértékét 2016-hoz viszonyítva megmutatják:

  • A megújuló energiák hasznosításának mértéke 5,3 százalékkal nőtt.
  • 500 ezer új munkavállalót regisztráltak a zöldenergiákhoz kapcsolódóan.
  • Összesen 10,3 millió ember dolgozik a világon a nap-, a szél- vagy a vízenergia, illetve más, környezetbarát energiaforrások hasznosításán.
  • 2017 volt az első olyan év, amikor a munkavállalók száma meghaladta a tízmilliós értékét.
  • A munkahelyek 43 százaléka Kínában van.
  • A napenergia hasznosításán 3,4 millióan dolgoznak világszerte valamilyen formában; ezzel ez a megújuló energia kínálja a legtöbb munkalehetőséget, 9 százalékkal többet, mint 2016-ban.

Számottevően, 12 százalékkal bővült a bioüzemanyagok előállításán dolgozók száma is, és közelíti a 2 milliót.

A bővülés oka az, hogy a legnagyobb alternatív üzemanyag gyártók – az Egyesült Államok, Brazília, az Európai Unió és Délkelet-Ázsia országai – növelték termelésüket.

A megújuló energia zászlóvivő országainak csoportjába Kína, Brazília, az Egyesült Államok, India, Németország és Japán tartozik. Ezekben az országokban a globális munkavállalói létszám összesen 70 százaléka dolgozik.

Nagyot erősített a napenergia

A napenergiával foglalkozó munkavállalók közül 2,2 millió Kínában dolgozik.

A 2017 végéig telepített termelőkapacitások értéke új rekordot ért el: világszerte 94 gigawatt állt rendelkezésre.

Figyelemre méltó, hogy Japánban, az USA-ban és az EU-ban valamennyivel kevesebben dolgoznak a napenergia hasznosításán, mint egy évvel korábban – a létszámnövekedés a kínai és az indiai erősödésnek tudható be.

2017-ben, 10 millió fölé nőtt világszerte a megújuló energiákkal kapcsolatban munkát vállalók száma Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA)

A szélenergiával kapcsolatos feladatokat 1,1 millióan látják el, míg a nagy vízenergia hasznosító erőműveknél 1,5 millió ember foglalkoztatnak. Ezek 63 százalékét ráadásul közvetlenül, az üzemeltetési és karbantartási feladatok ellátására.