A Vodafone megvette a UPC-t

UPC Magyarország
Budapest, 2015. március 9. Császár Zoltán, a UPC Magyarország Kft. mobilszolgáltató üzletág igazgatója (b) és Záprel Zsolt, a UPC Magyarország Kft. marketing- és tartalomfejlesztési igazgatója a UPC Mobil legújabb szolgáltatásairól tartott sajtótájékoztatón a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban 2015. március 9-én. A cég korlátlan adatforgalmat tartalmazó új mobil díjcsomagokat mutatott be a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Vodafone szerdán jelentette be, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a UPC német, cseh, magyar és román érdekeltségeit.
Vágólapra másolva!

A Vodafone a Liberty Global által nyújtott kábeltelevíziós és szélessávú internet-szolgáltatással kiegészülve a Deutsche Telekom riválisa szeretne lenni.

A teljes felvásárlás 2019 közepén zárulhat le. A brit mobilcég és az amerikai kábelszolgáltató már évek óta tárgyal egymással.

Magyarországon a Liberty Global a

UPC Magyarország tulajdonosaként

van jelen 1989 óta.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tavaly a UPC Magyarország 9,7 százalékos árbevétel-növekedést ért el, az előfizetések száma 7,3 százalékkal nőtt, meghaladta a 2 millió 64 ezret. Az árbevétel tavalyi összegét a cég nem közölte, a nyilvános adatok szerint 2016-ban a társaság árbevétele 66,57 milliárd forintot tett ki.

A UPC tavaly 17,6 milliárd forintot költött beruházásokra, 40 településen valósult meg hálózatépítés és fejlesztés. Így 2017 végén már az ország 347 településén, közel

1,8 millió háztartásban volt elérhető

a szélessávú hálózata.

A lakossági és üzleti ügyfelek száma 2017 végén már 850 ezer felett járt, ami több mint 27 ezres növekedés a 2016-os záróadathoz képest. A nagysebességű internet-előfizetések száma közel 40 ezerrel nőtt, és meghaladta a 664 ezret tavaly. A digitális és analóg televízió-előfizetések száma is 683 ezerre bővült, ami közel 20 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A mobil-előfizetések száma december végén meghaladta a 88 ezret, 25 900 új előfizetést kötöttek tavaly.

A magyar előfizetők nem érzékelnek változást

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója kifejtette: a megállapodással a Vodafone Magyarországnak a mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25 százalék, a vezetékes szélessávú üzletágban 24 százalék, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig 19 százalék körüli piaci részesedése lesz az előfizetők száma alapján.

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese közölte, hogy a magyar előfizetők nem érzékelnek majd változást a tranzakció jóváhagyásáig.

A Vodafone inkább mobilszolgáltató, míg a UPC döntően kábelszolgáltató, az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre - fejtette ki. Elmondta azt is, hogy

a Vodafone számít a UPC szakembereinek tapasztalatára

a vezetékes és televíziós szolgáltatások területén.

Amanda Nelson azt mondta tervek között szerepel, hogy az egyesítés után a UPC szolgáltatásait a Vodafone meglévő előfizetői számára is értékesítsék.

A UPC Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: így egy olyan integrált országos szolgáltató jöhet létre, amely képes az új generációs vezeték nélküli TV- és szélessávú szolgáltatásokhoz szükséges infrastrukturális beruházásokat biztosítani.