Popsiháború: a briteknél betiltanák a nedves törlőkendőket

baby wipes wet
nedves törlőkendő baba
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, a briteknél hamarosan búcsút inthetnek az egyszer használatos nedves törlőkendőknek - írja a BBC. Az ok: a brit kormány könyörületet nem ismerve folyatja hadjáratát a mindent elárasztó plasztikszemét ellen, ahová egy huszáros mozdulattal besorolták ezen praktikus és sokoldalúan használható higiéniai eszközöket is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évtizedben valóságos reneszánszát éli a nedves törlőkendők gyártása. Minden elképzelhető feladatra és bőrtípusra kaphatók ilyen termékek, a babák popsijának tisztára törlésétől kezdve a sminkeltávolítóig. A gond az, hogy a gyártók jelentős része termékeit nem lebomló anyagokból készíti.

A zsírszörnyek adták a végső löketet

Vannak, akik úgy vélik, a nedves törlőkendők elleni brit kormányzati fellépésnek nagyon is konkrét és most már – elrettentő példaként – múzeumban is kézzelfogható oka van. Ahogy az Origo megírta, London városában tavaly két alkalommal hatalmas zsírhegy dugította el a szennyvízhálózatot. Az egyikből egy darabot – pedagógiai céllal – azóta múzeumban mutogatnak, mert a zsírszörnyek kialakulásáért döntően az emberi felelőtlenség okolható.

Zsírszörny egy darabja a csatornahálózatban Forrás: AFP/Adrian Dennis

A zsírszörnyek anyagösszetételének vizsgálata ugyanis igazolta, hogy

azok legfontosabb komponensei a nedves törlőkendők, így az elzáródás és a torlódás kialakulásáért is azok felelnek - pontosabban az emberi nemtörődömség.

Könnyen elképzelhető, a zsírszörnyek időközönkénti újbóli felbukkanásának aggodalma vezette arra a brit döntéshozókat, hogy a műanyag elleni harc keretében, a műanyaghulladék kipucolására irányuló terv részeként említsék „az egyszer használatos termékeket, mint a nedves törlőkendőt."

A vécékbe dobott törlőkendők alkották a tavalyi londoni zsírhegyek fő komponensét (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A brit környezetvédelmi minisztériumnál (Defra) azt mondták, komolynak gondolják a helyzetet, azt, hogy

az emberek nincsenek tisztában azzal, hulladékként hogyan kezeljék a személyi higiéniához kapcsolódó termékeket.

Ezért a gyártókkal egyeztetnek arról, hogy a csomagolásokon minél nagyobb hangsúllyal jelenjenek meg a törlőkendők hulladékként való kezelésére vonatkozó szabályok.

Betilthatják a sokoldalúan használható, például az édesanyák által is kedvelt nedves törlőkendőket (illusztráció) Forrás: Getty Images/iStockphoto/oksun70/Oksun70

Fenntarthatósági katasztrófa jönne törlőkendők nélkül

Ugyanakkor a gyártók oldalán is fajsúlyos érveket találni amellett, miért is nem kellene a kormánynak meggondolatlanul piszkálnia a törlőkendők ügyét. Az egyik gyártó, a Guardpack ügyvezetője elmondta, ezeket az eszközöket az egészségügyben is széles körben használják. Elhagyásuk számos ember életmódjára alapvető befolyással lenne.

– mondta Jeremy Freedman.

Hozzátette azt is, cégük számos terméke már 100 százalékban biológiailag lebomló anyagokból készül.

A brit kormány 2042-ig tisztítaná meg az országot a műanyaghulladéktól Forrás: Getty Images/iStockphoto/Magdevski/Magdevski

A Defra jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne adminisztratív, illetve adózási eszközökhöz vagy a környezetvédelmi díjakhoz nyúlva csökkenteni a gyártóknál az egyszer használatos anyagok mennyiségét. Theresa May kormánya idén januárban jelentette be, hogy

2042-ig megszabadítaná a szigetországot a műanyaghulladéktól.

A brit kormány kivezetné az egyszer használatos törlőkendőket is a műanyag visszaszorításának jegyében Forrás: Shutterstock

A kormánynál közölték: jelenleg egyeztetéseket folytatnak arról, tiltsanak-e más műanyag eszközöket, például a fültisztító pálcikákat.

Arról nem érkezett információ, hogy a brit vezetés nedves törlőkendők helyett mit ajánlana a brit édesanyáknak a babapopsik gyors rendbetételére.