Kiderült, hogy melyik országban dolgoznak legtöbbet az emberek

munkahelyi stressz
Vágólapra másolva!
Ázsiában rengeteget robotolnak az emberek, Dél-Koreában a nyáron csökkentik a heti munkaidő plafonját 52 órára. A japánoknak külön szavuk van arra, ha valaki halálra dolgozza magát, míg Thaiföldön az is törvényes, ha valaki heti 84 órát van bent a munkahelyén.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya alapján írt érdekes cikket a munkaórák alakulásáról a BBC.

Ebből az derül ki, hogy Ázsiában dolgoznak a legtöbbet jelenleg,

van olyan ország, ahol heti 80 óra felett van a maximalizált munkaórák száma.

Dél-Koreában a maximális 68 órás munkahét hosszát júliusban csökkentik 52 órára, amitől az ország a termelékenység növekedését reméli. Azonban a döntés mögött más gazdasági tényezők is állnak.

Felnőttéválási ünnepség Dél-Koreában. Többeknek ez a munkavállalás korszaka, nem a családalapításé Forrás: AFP/Ed Jones

Dél-Koreában sokan azért nem vállaltak gyereket, mert nem jutott idejük családalapításra, így a rövidebb munkaóráktól több gyermek születését várják, ami több évtizedes trendet fordítana meg az ázsiai országban.

Az OECD adatai szerint Dél-Koreában dolgoztak a legtöbbet az emberek a fejlett országok közül,

itt 2069 munkaóra jutott évente egy emberre.

Ennél csak a fejlődő országok közé tartozó Mexikó (2225 óra/év) és Costa Rica (2212 óra/év) rendelkezik rosszabb mutatóval.

Hasonló cipőben jár Japán is, ahol arra is külön szó van, hogy valaki halálra dolgozza magát.

Ez a karoshi.

Ugyan Japánban az OECD adatai nem mutatnak kiugró számot (1713 óra/év), de mivel nincs törvény a maximális munkaórákra vonatkozóan, így sokan túlhajszolják magukat.

A 2015-16-os üzleti évben 1 456 karoshit jegyeztek fel.

Japánban nagyon szigorúak a munkahelyi körülmények, van, ahol közös imával kezdik a napot Forrás: NurPhoto/Richard Atrero de Guzman/NurPhoto/Richard Atrero De Guzman

Ázsiában a munkaórák korlátozásának jogszabályi környezete eléggé gyerekcipőben jár: az országok 32 százalékának nincs erre vonatkozó törvénye, míg további 29 százaléknál van ilyen, de 60 óra feletti szám szerepel benne.

Az ázsiai nemzetek mindössze 4 százaléka felel meg a nemzetközi ajánlásoknak,

és ír elő maximum 48 órás munkahetet.

A legdurvább a helyzet Thaiföldön,

ahol heti 84 óra a törvényi maximum.

Az Ázsia részét képező Közel-Keleten is hasonló a helyzet, tíz országból nyolc engedélyezi a 60 óra feletti munkaidőt.

A többi kontinensen sokkal színesebb a helyzet. Észak- és Dél-Amerikában az országok 34 százalékának a maximális munkaidőre nincs külön törvénye vagy előírása, köztük az Egyesült Államoknak sem.

Németországban az egyik legnagyobb szakszervezet elérte, hogy korlátozott időre lehessen heti 24 órás munkarendet választani Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Európában természetesen teljesen más a helyzet,

egyedül Belgium és Törökország enged heti 48 óránál magasabb munkaidőt.

Magyarországon a heti munkaidő felső határa 48 óra, de ez készenléti munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén 72 órára emelhető.