Új csúcson az Apple, közel az álomhatár

Apple, New York, iPhone, tőzsde
Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban
Vágólapra másolva!
Új mindenkori csúcsot ütött meg hétfőn az Apple árfolyama, miután pénteken kiderült, Warren Buffett komolyan bevásárolt a cég papírjaiból. Ennek hatására az iPhone gyártója karnyújtásnyira került attól, hogy elérje az ezermilliárd dolláros piaci értéket.
Vágólapra másolva!

Újabb, közel 1 százalékos emelkedéssel új csúcsra ért az Apple papírja hétfőn az amerikai tőzsdén, és ezzel az iPhone gyártójának piaci értéke meghaladta a 940 milliárd dollárt. Az újabb erősödési hullám pénteken indult, amikor kiderült, a legendás amerikai befektető, Warren Buffett 75 millió új Apple részvényt vásárolt az elmúlt időszakban a cégén keresztül – írja a CNN.

Az Omahai Orákulumként is emlegetett Buffett (illetve cége, a Berkshire Hathaway)

ezzel több mint 240 millió Apple részvényt tart,

amivel nagyjából 5 százalékos részesedése van a technológiai óriásvállalatban.

Virágzó május

Ez a hónap egyébként eddig igen jól sikerült az Apple-nek. A társaság május 1-jén tette közzé a negyedéves gyorsjelentését, és úgy is lenyomta az elemzői profitvárakozásokat, hogy az iPhone értékesítések lassultak az Egyesült Államokban. Kínában és Japánban azonban drámaian nőttek az eladások.

Emellett a cég rendesen meglepte a befektetőket azzal, hogy hatalmas részvény-visszavásárlási programot jelentett be,

ami erősen felnyomhatja nemcsak az egy részvényre eső profitot, hanem az osztalékot is. Nem meglepő tehát, hogy az Apple részvényárfolyama 13 százalékot erősödött eddig májusban.

Az Apple árfolyamának alakuklása Forrás: investing.com

Buffett vásárlása azért is tudta megerősíteni a cégbe vetett befektetői bizalmat, mert a guru híres arról, hogy jó érzékkel találja meg a valódi értéket a piacon. Ez a löket pedig igencsak kellett az Apple-nek, mivel egyre többen kezdték azt gondolni, a társaság legjobb napjai már mögöttünk vannak.

Szoros a verseny

Noha az Apple lehet az első olyan amerikai vállalat, amely átlépi az ezer milliárd dolláros piaci érték álomhatárát,

három olyan cég is van, amely szorosan követi az iPhone gyártóját.

A Microsoft, a Google mögött álló Alphabet, valamint az Amazon is a 750 milliárd dollár körüli szinten mozog. Nem mellékesen még az adatkezelési botránytól sújtott Facebook is 515 milliárd dollárt ér, és ez csak kevesebb mint 10 százalékkal marad el az idén elért mindenkori csúcsától.

A technológiai részvényének egyébként is igen szépen állnak.

A szektor öt legnagyobb amerikai vállalatának összesített piaci értéke meghaladja a 3700 milliárd dollárt.

Összevetésképpen, tavaly október végén ez a szám még nem érte el az 3300 milliárd dollárt.