Napenergiára állítanák át a diszkószigetet

Palma de Mallorca, Majorca, Balearic Islands, Spain ARCHITECTURE Balearic Islands Balearics BAY BOAT BUILDING CATHEDRAL CITY coast COLOR colour day destination EUROPE EUROPEAN exterior harbour holiday HORIZONTAL image ISLAND Majorca Mallorca MAST Mediterr
View of the port of Palma de Mallorca, with boats moored in the harbour and the cathedral behind, Palma de Mallorca, Majorca, Balearic Islands, Spain. The Cathedral of Santa Maria of Palma, or La Seu, was built in Gothic style, 1299-1601. Picture by Manuel Cohen
Vágólapra másolva!
A Baleár-szigetek csoportja 100-200 kilométer távolságra fekszik az Ibériai-félszigettől a Földközi-tengerben. Spanyolország autonóm tartományának szigetei, köztük is elsősorban a legnagyobb, Mallorca, Európa egyik legfelkapottabb turisztikai célpontjának számítanak. A kormányzat meglépné az energetikai zöldfordulatot, ám ez nem lesz olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
Vágólapra másolva!

A Baleár-szigetek 2050-ig végrehajtaná saját energetikai fordulatát – írja a The Guardian. Különös, de a napfényes szigetcsoport jelenleg a sereghajtók közé tartozik a spanyol, illetve katalán területek között, már ami a zöld energiák felhasználását illeti.

A Baleár-szigeteken alig vannak jelen a zöld energiák a teljes energiaellátásban Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Nagy ellenállásra kell felkészülni

A Baleár-szigetek és különösen azok legnagyobbika, Mallorca festői szépségű nyaralóhelyként egy szinte folyamatosan pezsgő, élő-lélegző üdülő- és szórakoztató-központként él sokak fejében. Ez meg is látszik az idegenforgalmi adatokon. Van azonban a szigetek életének olyan vonatkozása, mely rejtve marad a turisták elől.

Az egyik ilyen bizonyosan az energetika kérdése.

A mediterrán szigetek ugyanis a döntően drága és erősen szennyező, fosszilis energiahordozókon működnek.

A szigetcsoporton összesen 4 százalékot ér el a megújuló energiák részaránya. Ezzel Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera egész spanyolországi viszonylatban a képzeletbeli lista végén kullog.

Az átállás nem lesz egyszerű. A szigetek – a napfényes órák számát tekintve – ideálisak a napelemekkel megvalósított energiatermeléshez. Ám a helyi közösségeken belül két csoport részéről is jól tapintható ellenkezés érkezett azzal kapcsolatban.

Az egyikbe a mezőgazdasági termelők tartoznak,

akik nem szeretnék, ha földjeiket belepnék a napelemek, valamint az azokhoz kapcsolódó infrastruktúra.

A másik csoportba a helyi, több száz energetikai munkavállaló, akik a szigetek összesen hat ola-j, gáz- vagy szénfelhasználású erőművében dolgoznak.

Sok mezőgazdasági termelő ellenérzéseket táplál azzal kapcsolatban, hogy földjeire napelemeket telepítsenek Forrás: Shutterstock

Közülük sokan jelezték: nem hisznek azon ígéretnek, miszerint a fosszilis tüzelésű erőművek fokozatos leépítésével párhuzamosan átképzik őket a megújuló energiák hasznosítására, és így a napelemek telepítése és üzemeltetése jelentené jövőbeni megélhetésüket.

Volt olyan munkavállaló, aki egyenesen azt mondta,

ha bezárják a szigeteken működő erőműveket, azzal minden munkalehetőségtől megfosztják őket.

S ha mindez kevés volna: helyi civil csoportosulások is kétkedve figyelik az önkormányzat azon törekvését, hogy a szigeteket napelemfarmokkal építse be. Az 1973-ban alapított, GOB Balear nevű természetvédelmi egyesületnél elmondták, nincs semmi baj azzal, ha a háztetőkre a háztartások igényeit kiszolgáló rendszereket telepítenek. Azonban a nagy napelemes rendszerek telepítése véleményük szerint nem a közösségek érdekéről, hanem a későbbi profitról, az olcsón előálló villamos energiáról szólna.

Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a Menorcán működő hasonló szervezet nem ellenzi a nagyobb napelemes termelők kialakítását sem.

Papíron nagy az egyetértés, de a gyakorlatban nem

A szigetcsoport kormánya azt szeretné, ha az energiafordulat 2050-re megvalósulna. Ehhez 2030-ra az energiaellátásban annak harmadára szeretnék feltornászni a megújuló forrásokból termelt energia részarányát. Ehhez a Mallorcán működő, elöregedő szénerőmű 2025-ig megtörténő leállítása társulna.

Jelentősen növelni kellene a napelemes termelők számát a sikeres energetikai fordulathoz Forrás: Shutterstock

A kormány elképzelése szerint, a szenet az átállási időszakban a gáz váltaná fel addig, amíg a napenergia hasznosításának kapacitása eléri a kívánt szintet.

Ez papíron impozáns terv, amellyel minden érintett szereplő, a madridi kormány, az idegenforgalmi ágazat képviselői és az energetikai vállalatok is egyetértenek.

Az ütemezésnél azonban máris megbicsaklik a végrehajtás.

Madrid ugyanis megfúrta a baleári vezetés azon kérését, hogy fokozatosan állítsák le az Es Murterar szénerőművet Mallorcán.

A spanyol kormány az energiabiztonság szempontjára hivatkozva erőlteti tovább annak üzemeltetését.

Madridban hivatkoznak a helyi mezőgazdasági termelők ellenállására is, akik földjeiket féltik a nappanelektől.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szigetcsoport energiapiaca központilag irányított. A baleári erőműveket a spanyol kormány évente 250-300 millió euróval kompenzálja azért, hogy azok az energia árát a szárazföldivel megegyező szinten tartsák. Eközben a napenergiát használó vállalatok semmilyen támogatást nem kapnak.

Ugyanakkor a madridi kormány folyamatosan azt kommunikálja, támogatja a megújuló energiák térnyerését, és nem akadályozza a baleári vezetést tervei végrehajtásában.

Mallorca télen Forrás: Gaál Csaba [origo]

A turisták körében az egyik nagy utazásszervező végzett nemrégiben felmérést. A TUI úgy találta, a látogatók kifejezetten érdeklődők voltak a Baleár-szigetek energetikai és környezetvédelmi problémáival kapcsolatban. A felmérés - talán nem meglepő - eredménye szerint a szigetekre látogatók

egyértelműen a megújuló energiát használó hoteleket és más, a turizmushoz kapcsolódó létesítményeket preferálják.

A Baleár-szigeteknek a következő mérföldköveket néhány éven belül el kell érniük ahhoz, hogy tartani tudják az ütemtervet. Például Menorca szigetén 2020-ra 49 megawattra szeretnék növelni a napenergiatermelő-kapacitást. Most 4 megawatt áll rendelkezésre.