Varga Mihály: A gazdasági növekedés erősítése a gazdaságpolitika fő célja

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2017. október 5. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyarország devizakötvény-cseréjéről tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2017. október 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A következő négy év gazdaságpolitikájának legfontosabb feladata a növekedés magasabb fokozatra kapcsolása – jelentette ki az MTI-nek Varga Mihály Magyarország 2018 és 2022 közötti konvergenciaprogramját ismertetve.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: kulcsfontosságú a versenyképesség és a termelékenység további javítása, amelynek érdekében elengedhetetlen az innováció elősegítése, az infrastrukturális beruházások végrehajtása és a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállításának támogatása.

A kormány 2010 után gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre.

A makrogazdasági stabilitás és a fiskális fegyelem alapjainak lerakását követően a kormány stratégiai célja a növekedési fordulat és a foglalkoztatottság emelése lett.

"Ezért az adórendszert úgy alakítottuk át, hogy annak a növekedést támogató jellege jelentősen megerősödjék. Csökkentettük a munkát terhelő adókat és a társasági adókulcsot egyaránt. Az elmúlt időszak eredményei közé tartozik, hogy több mint 740 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintre, 3,8 százalékra mérséklődött" – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy

a magyar gazdaság szerkezete 2018-ra átalakult.

A növekedésbarát gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság 4 százalékos bővülést ért el 2017-ben, a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottá vált és az egyensúlyi folyamatokban elért pozitív változás továbbra is fenntartható.

Az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban az elkövetkező időszakot tekintve is hasonló mértékű gazdasági bővülés várható. Az EU-átlagot jóval meghaladó mértékű növekedés a korábbinál jóval gyorsabb felzárkózást tesz lehetővé. A gazdaság magas növekedési ütemének fenntartásával és a fegyelmezett költségvetési politika folytatásával, folyamatosan csökkenő GDP-arányos hiánnyal 2022-re elérhetővé válik a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság-ráta – tette hozzá.

További cél, hogy pénzforgalmi tekintetben hiány nélküli költségvetést fogadhasson el az Országgyűlés a ciklus végéig. A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel kötött megállapodás nyomán a bérekre rakódó közterhek 2022-re a régiós átlag alá csökkenhetnek. A vállalatok és az oktatásban résztvevők szorosabb összekapcsolásával bővülhetnek a vállalati képzőhelyek, ami tovább segítheti a foglalkoztatás növekedését – mondta Varga Mihály.