Rémisztő jóslat a pénzügyi gurutól

Charging Bull sculpture, New York, New York, USA 1980s 1989 20th century America American ANIMAL ART Arturo Di Monica Big Apple Bowling Green Bowling Green Bull brave bronze BULL Charging Bull CITY COLOR colour controversial controversy courage day destin
Charging Bull, a guerrilla art bronze sculpture installed unofficially by Arturo Di Monica in 1989, symbolising strength in adversity, in Bowling Green in the Financial District, Manhattan, New York, New York, USA. Picture by Manuel Cohen
Vágólapra másolva!
Mark Mobius a világ egyik legismertebb gazdasági elemzője, aki korábban többször is jól jósolt meg globális pénzügyi folyamatokat. Most azt mondta, hogy fel kell készülnie a világnak egy újabb nagy tőzsdei zuhanásra, ahol az Egyesült Államok mindenkit magával ránthat.
Vágólapra másolva!

Mark Mobius a CNBC csatorna vendége volt május 2-án, ahol az amerikai gazdaság lehetséges kilátásairól beszélt. Ennek kapcsán elmondta, hogy hosszú távon hisz a piac emelkedésében,

viszont rövid távon óriási esés jöhet.

Mobius ezt arra alapozza, hogy szerinte a részvénypiacok 2008 óta szinte töretlenül emelkednek, és előbb-utóbb törvényszerű egy korrekció.

Amikor a CNBC riportere megkérdezte, hogy mégis mekkora esést tud elképzelni,

akkor 30-40 százalékot mondott a guru.

Mobius hangsúlyozta, hogy ez nem konkrét jóslat, de erre a forgatókönyvre fel kell készülnie a pénzintézeteknek és a gazdasági szereplőknek.

Kérdés, hogy meddig tart ki a bikapiac Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az emelkedést jól szemlélteti, hogy

a S&P 500-as részvényindex 289 százalékkal emelkedett 2009 márciusa óta.

Az S&P 500 index alakulása Forrás: Google

A növekedésnek a FED is az oka, mert az amerikai jegybank kamatemelő stratégiájához igazodik a piac is – mondta Mobius.

Azonban, ha a 30-40 százalékos zuhanás bekövetkezne, akkor az kétévnyi növekedést törölne el, ezt már a MarketWatch oldalon nyilatkozta a szakember.

De mi lehet a kiváltó ok?

Mark Mobius szerint a dolgok katalizátora bármi lehet, de leginkább a politikai események lehetnek majd a visszaesés gyújtókanócai. Nem feltétlenül az USA politikájára kell gondolni,

jöhet a kiváltó ok Ázsiából, Dél-Amerikából vagy Európából is.

Emellett törvényszerű is, hogy az Egyesült Államok bikapiacának idővel szüksége van korrekcióra, ami a legnagyobb piac révén magával ránthatja az egész világgazdaságot egy nagyobb beszakadás esetén.

Mark Mobius Forrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

Mobius egyébként 81 évesen márciusban bejelentette, hogy visszatér a Mobius Capital Partners élére, mert szerinte korai volt a visszavonulása, és a fejlődő piacok (India, Kína, Dél-Amerika) felé fordítja figyelmét.