Káoszba fulladt a drónos Guinness-rekord - videó

Drón, katonai
A picture taken on March 14, 2017 in the northern Iraqi city of Mosul shows a drone carrying two grenades flying in a test flight by Iraqi forces which aim to use it against Islamic State (IS) group fighters. IS have used small drones to drop explosives on advancing Iraqi forces since they launched the battle to retake the whole of Iraq's second city in October. But now, Iraqi forces have adopted the terrifying tactic, equipping their own remote-controlled devices with 40-mm grenades. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Az Ehang kínai dróngyártó legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy már árulja emberszállító drónját. Ennek akart egy kis hírverést csinálni a cég egy világcsúccsal. Közel 1400 drót küldtek egyszerre az égre, ami ugyan rekord lett, de a koreográfiával akadtak gondok.
Vágólapra másolva!

Május 1-je, a munka ünnepe több országban is fontos állami esemény. Nincs ez másképp Kínában sem, ahol az Ehang nevű vállalat azzal akart nagyot villantani, hogy megdönti az egyszerre a levegőben lévő drónok számának Guinness-rekordját.

A csúcshoz minden adott volt,

1374 drón szállt fel Hszian városában 100 ezer néző előtt

az éjszakai égboltra.

A mutatvány nagyon látványos volt egy ideig, azonban pár másodperc után több drón is összevissza kezdett repkedni, amely a koreográfia egy részét teljesen tönkretette.

Jól indult, aztán:

Mi okozta a zavart?

A bemutató előtt az egyik rendező jelezte, hogy a helyszínre látogató nézők mobileszközei miatt akkora interferencia keletkezhet, ami megzavarhatja a járműveket. Emiatt, ha egyetlen drón is kiesik a koreográfiából, akkor az átragadhat más drónokra, így okozva teljes káoszt.

Illusztráció Forrás: AFP/Aris Messinis

Ha ez nem lenne elég, néhány drón le is esett az égből, melyek között található 20 kg súlyú is.

A város 1,7 millió dollárt (445 millió forintot) fizetett a showért.

Mondani sem kell, hogy ez milyen veszélyes, ugyanis a drónok közül néhány 260 méteres magasságban volt a 13 perces show alatt. Amúgy azért esett a választás az 1374 darabra, mert így szerettek volna tisztelegni a rendezők a város várfala előtt, ami 13,74 kilométer hosszú.

A korábbi rekordot az Intel tartotta 1218 drónnal,

a 2018-as téli olimpián épp az Ehang korábbi csúcsát döntötték meg.

Intel drónok a Super Bowlon Forrás: Intel Corporation/Intel Corporation

A vállalat azt ígérte, hogy közleményben tisztázza a részleteket, de ez eddig nem történt meg – írja a Quartz.

A dolog azért is aggályos, mert ez a bemutató arra is jó lett volna, hogy az Ehang reklámozza saját személyszállító drónját, amely állítólag már 1000 tesztrepülésen túl van, és 23 percig képes a levegőben maradni egy 118 kilós emberrel.