Kell-e félnünk az amerikai kötvényektől?

US dollar notes, Illustration ARTWORK DIGITALLY GENERATED ILLUSTRATION NOBODY NO ONE NO-ONE 3D 3 DIMENSIONAL THREE DIMENSIONAL US CURRENCY US DOLLAR MONEY CASH WEALTH FINANCE FINANCES FINANCIAL PLAIN BACKGROUND WHITE BACKGROUND BANKNOTES ABUNDANCE PLENTIF
US dollar notes, computer illustration.
Vágólapra másolva!
Négy év után először érte el a 10 éves amerikai kötvényhozam a 3%-os szintet, ami könnyen jelentheti azt, hogy vége a harminc éve tartó kötvény bikapiacnak. A hozamszint meredek emelkedése mögött leginkább a kedvező gazdasági kilátások állnak, átmenetileg azonban eladói nyomást okozhatnak a részvénypiacokon. A hazai befektetők számára mindenképpen megnyugtató azonban, hogy az itthoni kötvénypiacon nem várható hevesebb mozgás.
Vágólapra másolva!

„Lélektanilag fontosnak tűnik a kerek 3 százalékos hozamszint, főleg azért is, mert

Érdemes azonban kicsit távolabbról ránézni a számokra, mivel az elmúlt évekhez képest magasnak tűnő szint hosszú távra visszanézve már nem tekinthető annak. A szint tehát kevésbé, a folyamat azonban mindenképpen meghatározó, hiszen a kötvényhozam emelkedés egy új korszakot jelent" – elemezte az adatokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A hozamszint meredek emelkedése mögött főként az inflációval kapcsolatos várakozások emelkedése, emellett pedig a korábbinál meredekebb kamatemelési pálya előrejelzés, illetve az amerikai kormány forrásigényének megemelkedése áll,

ami összességében a gazdaság erősödésének a jele,

így kedvezően hat a cégek bevételeire. A pozitív hatás mellett azonban azt is látni kell, hogy a hozamemelkedés drágább finanszírozást jelent a cégeknek, ami csökkentheti a profitabilitásukat és a részvények értékét. A piacokra gyakorolt hatását tekintve tehát egyelőre vegyes a kép.

Mit jelent mindez a befektetőknek?

A kereskedelmi háború okozta feszültségek enyhülése még feljebb húzhatja a kötvényhozamokat, radikális emelkedésre azonban már nem számítunk. Fontos azonban, hogy egy bizonyos kockázatmentes hozamszint fölött egyre többen dönthetnek úgy, hogy nem vállalnak felesleges többlet kockázatot részvények tartásával, ami eladói nyomást okozhat a részvénypiacon. Az amerikai dollár tekintetében pedig a növekvő hozamkülönbség a dollár erősödését segítheti rövid távon, főleg amíg az EKB nem tesz szigorító lépéseket.

Megindult felfelé az amerikai kötvényhozam Forrás: Science Photo Library/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

„Mindez leginkább a nemzetközi befektetőkre vonatkozik, hiszen a hazai megtakarítók magyar állampapírokban gondolkodnak. Ezek esetében a hosszú lejáratú állampapírhozamok némiképp emelkedhetnek a nemzetközi kötvénypiaci nyomás miatt, a rövid hozamok azonban az EKB és ezzel összhangban az MNB részéről sem várható kamatemelési kilátások miatt stabilak maradhatnak a következő hónapokban is" - nyugtatja meg a hazai befektetőket a befektetési szakember.