Magánrepülőgép egyhuzamban ennyit még nem repült

Global 7000, magánrepülő
GENEVA, SWITZERLAND - MA7 21: Visitors come to the 2014 European Business Aviation Convention & Exhibition fair ground to see the models of the airplanes and helicopters in Geneva, Switzerland on May 21, 2014. Global 7000 business jet developed by Bombardier company, is seen at the fairground. Fatih Erel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A magánrepülőgépeket gyártó vállalatok próbálnak egymásra licitálni, és valamilyen szempont szerint a konkurencia elé kerülni. Van olyan vállalat, amely a luxust helyezi előtérbe, van olyan, amely a sebességet, míg a kanadai Bombardier a hatótávolságot növeli folyamatosan. A cég új modellje 14 ezer kilométer fölé került.
Vágólapra másolva!

A Bombardier új magánrepülőgéppel jelentkezik, amely a cég állítása szerint a legnagyobb távolságot képes megtenni a kategóriáján belül egy tankolással.

A Gulfstream G650-es modell rekordját a Global 7000 döntötte meg, és 7700 tengeri mérföldet,

azaz 14 260 kilométert tud repülni egyetlen teli tankkal.

Mindkét modell a kanadai vállalat portfóliójába tartozik.

A Global 7000 körülbelül 300 mérfölddel javította a meg a korábbi csúcsot, és lehetővé teszi, hogy egyben meg lehessen tenni a New York-Hongkong vagy a San Francisco-Szingapúr utat – írja a Bloomberg.

A Bordaier új rekordere Forrás: AFP/Anadolu Agency/Fatih Erel

A vállalat vezérigazgatója, Alain Bellemare az új modelltől azt várja, hogy megdobja a vállalat bevételeit,

2020-ig 3,5 milliárd dolláros növekedést szeretnének elérni.

A vezető azt is elmondta, hogy a gyártók között nagy a verseny, hogy olyan gépet gyártsanak, amely az eddigi rekordot megdönti, de a Bombardier két gépe egy lépéssel a konkurencia előtt jár.

A Global 7000 már 1800 órányi tesztrepülésen van túl, csúcssebessége megközelítette a hangsebességet,

egészen pontosan 0,995 Mach (1218,9 km/h) volt.

A gép belseje is minden igényt kielégít Forrás: AFP/Michael Kovac

A gép igencsak drága, 72,8 millió dolláros (18,3 milliárd forint) árcímke van rajta, de ezek ellenére már 2021-ig betelt a naptár az előjegyzéseknek köszönhetően.

A Bombardier továbbra is gyártja a Gulfstream G650-et, ennek ára 69,4 millió dollár.

A Bombardier az új modell miatt 1000 emberrel bővíti montreali üzemét. A kanadai vállalat több mint 1 milliárd dollárt költött a Global 7000 fejlesztésére.