Újabb rekordot ér el a magyar turizmus

Turizmus Utazás
Budapest, 2014. július 26. Turisták nézik a magyar fővárost a Budai Várból, a Dísz téri várfalról. A háttérben a Szent István-bazilika kupolája és tornyai. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A magyar turizmus minden bizonnyal az eddigi legjobb februárján van túl. A vendégek száma 8,5 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor, a szállodák kihasználtsága - az amúgy nem túl népszerű hónapban - 50 százalék felett volt.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a februári turizmusra vonatkozó számokat.

Februárban a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek száma 10,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal emelkedett.

Összességében 8,5 százalékkal több vendég 9,0 százalékkal több éjszakát töltött el.

A szállodák szobakihasználtsága is jól alakult, 3,1 százalékponttal,

50,9 százalékra nőtt.

A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 11,9 százalékkal 25,9 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 11,2 százalékkal 13,7 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele

24,8 százalékkal 6,6 milliárd forintra emelkedett.

Népszerű célpont Budapest Forrás: MTI/Jászai Csaba

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 9,9 százalékkal többet, több mint 1,039 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

SZÉP-kártyával 1701 szálláshelyen, köztük 779 szállodában fizethettek a vendégek.

A Turisztikai Ügynökség szerint februárban újabb rekordot ért el a turizmus. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kiemelte, hogy valószínűleg az eddigi legjobb februárját zárta az ágazat, azzal együtt, hogy az év eleje nem számít kiemelt időszaknak a turizmusban.

A Balaton Forrás: Shutterstock

Kiemelkedő volt a német, a francia és az olasz turisták számának növekedése, de 25 százalékkal nőtt az izraeli turisták száma is - mondta az MTI-nek Guller Zoltán, és jelezte, hogy az új járatnyitások hatására májustól jelentős növekedést vár az amerikai vendégek számában.