Mentőövet dobtak a játékboltnak

Horizontal
(FILES) This file photo taken on December 24, 2015 shows customers in front of the Toys"R"Us Times Square flagship store in New York. Retailer Toys "R" Us has filed on September 19, 2017 for Chapter 11 bankruptcy protection in a US court, the company said, amid heavy debt and a tough environment for bricks and mortar stores. / AFP PHOTO / Don EMMERT
Vágólapra másolva!
Szeptemberben írtunk utoljára Toys 'R' Us hanyatlásáról, akkor az Egyesült Államok legnagyobb játékboltja éppen csődöt jelentett, hiszen a franchise nem tudott ringbe szállni a sokkal alacsonyabb árakat kínáló online boltokkal. A bolt most a weboldalát is leállította annak reményében, hogy még utoljára megtölthetik a boltjaikat lelkes vásárlókkal és gyermekekkel.
Vágólapra másolva!

Még 2017 szeptemberében egy hétfői napon jelentett csődöt Amerika legnagyobb játékboltja, a Toys 'R' Us. Akkor derült ki a benyújtott papírok alapján, hogy

a vállalat tíz év alatt több mint egymilliárd dolláros adóságot halmozott fel.

A Toys 'R' Us hatalmas és színes múltra tekint vissza, első boltjuk még 1948-ban nyílt, az előző évben pedig már több mint 1600 amerikai és kanadai boltban árult játékokat valamint 255 áruházzal rendelkezett Ázsiában is. A tavalyi év roppant gyengén sikerült a hagyományos viszonteladók számára, hiszen a Payless, a Gymboree és a Perfumania is csődöt jelentett.

illusztráció Forrás: AFP/Don Emmert

A Toys 'R' Us régóta küzd az online áruházak alacsony áraival és azzal, hogy az emberek egyre többet vásárolnak webáruházban és folyamatosan csökken azok száma, akik hagyományos boltokban vesznek árut.

A játékbolt nehézségeit az is jól szemlélteti, hogy 2013 óta nem tudtak profittal zárni.

A vállalat most hatalmas leárazásokkal készül, a hűséges vevők azonban már csak személyesen a Toys 'R' Us és a Babies 'R' Us boltjaiban tudnak vásárolni. A weboldal leállása előtt leadott rendeléseket természetesen még kiszállítják, azonban mostantól már nem lesz lehetőség online intézni a vásárlásokat.

illusztráció Forrás: AFP/Don Emmert

Az egyik New Jersey-i várost különösen rosszúl érinti a játékbolt eltűnése, mivel Wayneben található a Toys 'R' Us központja. Az 54 ezer négyzetméteres globális elosztóközpont volt a város harmadik legnagyobb adófizetője. A Manhattantől 20 mérföldre fekvő, 55 ezer lakosú városkában 38 millió dollár értékű ingatlannal rendelkezik a Toys 'R' Us. Ezen felül a cég több mint 1000 helyi lakost is el fog bocsátani, ez pedig nagy keményen érinti a helyi munkaerőpiacot is.

Az Ollie's nevű floridai üzletház lecsapott a lehetőségre

és a Wall Street Journalban megjelent hirdetésben jelezték, hogy készek beszállni a játékpiacra. Az Ollie's jelenleg Floridában, Arkansasban és Louisianaban rendelkezik 275 bolttal és 2017-ben adtak el először történetük során 1 milliárd dollár értékben árut.

illusztráció Forrás: MTI/Justin Lane

Mark Butler, az Ollie's vezérigazgatója elmondta, hogy tudják, néhány vállalat likviditási gondokkal küzd, ezért szeretnék tudatni velük, hogy készen állnak tárgyalni a megmaradt raktárkészletek átvételérő. Ugyan a Toys 'R' Ust nem említi meg, de sejteni lehet, hogy pontosan rájuk gondol.

Az Ollie's sikere az utóbbi 36 évben abban rejlett, hogy olcsón vették meg a termékeket és olcsón is tudták eladni őket. Erről árulkodik a szlogenjük is „vegyél dolgokat olcsón”. A vállalat a tervek szerint új üzlethelyiségeket fog bérelni, ahol a már meglévő termékeik mellett széles választékot kínálnak majd játékokból is.