Kettévágták az óceánjárót, hogy még nagyobb lehessen

Silver Cloud tengerjáró
An immigrant from Syria looks at cruise ship "Silver Cloud", shortly after his arrival at the port of Mytilene, Lesvos Island on April 26, 2015.
Vágólapra másolva!
Szokatlan, drága, ám kétségkívül látványos megoldással bővítette az egyik hajózási társaság óceánjárójának kapacitását. A tengeri monstrumot nemes egyszerűséggel félbevágták, hogy a szükséges betoldással oldják meg a kívánt kapacitásbővítést.
Vágólapra másolva!

Számtalan példa van arra, hogy autókat, motorkerékpárokat, közúti járműveket hobbibarkácsolók, kísérletező kedvűek átalakítanak, utólagosan változtatják meg szerkezetüket, akár hozzátoldásokkal is. Így jöhettek létre az olyan egyedi járművek, mint például a trabantlimuzin. Egy hajózási vállalat azonban olyat tett, ami egészen új szintre emelte az eljárást. A Silversea kettévágta egyik, jelenleg is hatalmas hajóját, hogy megtoldja 15 méterrel.

Előre legyártott alkatrész

A 36 ezer tonnás tengeri monstrumot a bővítés idejére egy palermói szárazdokkba vontatták. Itt folytatják le azt a különleges bővítési eljárást, melynek eredményeként a most közel 196 méteres hajó 211 méterre nő.

A képen láthatóhoz hasonló óceánjárót vágnak ketté, hogy megtoldhassák a hosszát Forrás: AFP/SOOC/Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis

A jármű ugyanis különleges "implantátumot" kap:

előre legyártott, 15 méter hosszú középrészt építenek bele.

A Silver Spirit névre keresztelt óceánjáró 12 százalékos méretnövekedése pedig rengeteg plusz kapacitást eredményez. Az új terekben 8 új étterem, 34 lakosztály, de még egy gyógyfürdő és edzőterem is elfér.

Ritka és nagyszabályú vállalkozás

A hajó méretét ilyen módon megnövelni meglehetősen ritka és költséges eljárás. A Silversea-nél első alkalommal fogtak bele. A mintegy két hónapot igénybe vevő munkálatokon 500 munkavállaló dolgozik, összesen nagyjából 450 ezer munkaórát.

A munkálatokhoz 846 tonna acélt és rengeteg kábelt és csövet, valamint vezetéket használnak fel.

Valamint 70 millió dollárt.

Ennyi pénzt emészt fel a nem megszokott bővítési megoldás.

A nagyobb kapacitású hajón mintegy 70 fővel több utazót tudnak kényelmesen elhelyezni. A tervek szerint, a nagyobbításon átesett óceánjáró először május 6-án, egy olasz kikötőből fut ki a tengerre.