Minden idők legnagyobb tőzsdére lépése egy évet csúszik

Szaúd-Arábia
RIYAHD, SAUDI ARABIA - APRIL 25: King of Saudi Arabia Salman bin Abdulaziz al-Saud (C), Deputy Crown Prince of Saudi Arabia Mohammad bin Salman Al Saud (R) and Crown Prince, First Deputy Prime Minister and the Minister of Interior of Saudi Arabia Muhammad bin Nayef (L) pose for a photograph before the announcement of economical reform plan known as 'Vision 2030' in Riyahd, Saudi Arabia on April 25, 2016. Pool / Bandar Algaloud / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Óriási figyelem övezi a Saudi Aramco tőzsdére lépésének folyamatát. Azonban beigazolódni látszanak azok a félelmek, miszerint ez leghamarabb csak jövőre lehetséges. A koronaherceg, Mohamed bin Szalmán egyfelől szeretné elérni, hogy 2 ezer milliárd legyen a cég értéke, de még az IPO helyszínét sem döntötték el.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb nyilvános részvénykibocsátására (IPO) készül Szaúd-Arábia. Az állami olajcég, a Saudi Aramco azért akarja a vagyonának egy részét tőzsdére vinni, mert szeretné, hogy az ország több lábon álljon, elsősorban a turizmus irányába nyitnának.

Az olajfüggőség csökkentése azonban költséges lépés, amihez rengeteg likvid pénz kell. Ugyan 2017 őszén Amin H. Nasser, az Aramco vezérigazgatója azt mondta, hogy jól halad a tőzsdéi bevezetés folyamata, azonban 2018 elején megakadt a dolog.

Akkor még csak a BP vezérigazgatója mondta, hogy a piaci bizonytalanság miatt

a Saudi Aramco IPO-ja átcsúszhat jövőre.

Most azonban kiderült az is, hogy a legnagyobb hátráltató tényező maga a trónörökös, Szalmán herceg. A haladó gondolkodású politikus ugyanis azt szeretné,

hogy a vállalatot 2 ezer milliárd dollárra értékeljék.

A szaúdi uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz király (középen), fia Szalmán koronaherceg (jobbra) és Muhammad bin Nayef belügyminiszter társaságában Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Pool / Bandar Algaloud

Azonban úgy tűnik, hogy az auditálás ezt az összeget a vártnál lassabban tudja kihozni. Az Aramco azt tervezi, hogy részvényei öt százalékát viszi tőzsdére, így az IPO értéke 100 milliárd dollár lenne – írja a Financial Times.

Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy az eddigi legnagyobb IPO az Alibabához köthető,

az értéke 25 milliárd dolláros volt.

Egyelőre az is kérdéses, hogy melyik tőzsdére fog kilépni a vállalat, ugyanis a szaúdi értékpapírpiac önmagában ehhez túl kicsi. Így a részvényeket megosztanák, azok egy részét a hazai tőzsdén bocsátanák ki.

A Financial Times szerint a legnagyobb esélyes London, de New York és Hongkong is befutó lehet.

A lap szerint Szalmán herceg az amerikai tőzsdét választaná, de a tapasztaltabb miniszterei, és az Aramco vezetése Londonra szavazna.

Szakértők szerint bár a 2018-as piacra lépés sem lehetetlen, sokkal reálisabb a 2019 első, vagy második negyedévére várni a részvénykibocsátást.