Itt a Forbes listája, érdekességek a világ milliárdosairól

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Immár hivatalos, hogy Jeff Bezos, az Amazon vezetője a világ leggazdagabb embere. A Forbes magazin éves listáján Bezos átvette Bill Gates korábbi első helyét. Mindeközben globálisan rég nem látott ütemben bővült a vagyonosok köre.
Vágólapra másolva!

Maga mögött hagyva Bill Gates vagyonát, Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója lett a világ leggazdagabb embere a Forbes 32. éves listáján. Bezos összvagyona 112 milliárd dollárra emelkedett, amivel a valaha mért legnagyobb éves növekedést hozta össze, és bőven átlépte a 100 milliárdos álomhatárt. Ahogy ugyanis az Amazon részvényei 59 százalékot izmosodtak,

Bezos 12 hónap alatt 39,2 milliárd dollárral növelte a vagyonát.

A Microsoft alapító Bill Gates vagyona „mindössze" 90 milliárd dolláros.

Donald Trump amerikai elnök volt Forrás: NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images

Gates trónfosztása azért is jelentős, mert a technológiai szektor legendája az elmúlt 24 évből 18 alkalommal végzett a lista élén. A híres amerikai befektetési guru, Warren Buffett futott be a harmadik helyre nettó 84 milliárd dolláros vagyonnal. Buffett egyébként épp nemrég nyilatkozta, hogy a vagyon önmagában még nem tesz boldoggá.

A lista egyik nagy vesztese Donald Trump amerikai elnök, akinek a 3,1 milliárdos vagyona csupán a 766. helyre volt elég, ami jelentős esés a tavalyi 544. helyhez képest. Trump vagyona 400 millió dollárral zsugorodott egy év alatt.

Magyar vonatkozása is van a listának, mivel

Csányi Sándor visszakerült a legvagyonosabbak közé.

A magyar üzletember az 1999. helyet csípte el a sorban, hivatalosan 1,1 milliárd dolláros összvagyonnal.

Rekordok és dúsgazdagok

A Forbes listáján 2208 milliárdos szerepel, ami új rekordnak a számít. A tagok összesített vagyona 9100 milliárd dollárt tesz ki, ami elég látványos, 18 százalékos növekedés egy év alatt..

Viszonyításképpen, ez a világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államok GDP-jének nagyjából a fele.

A lista első 20 szereplőjének összesen 1200 milliárd dollárnyi vagyona van, ami durván Mexikó éves kibocsátásának számít.

Ebben az évben 259 új szereplője volt a Forbes listájának, míg a nők száma 256-ra bővült a 2017-es 227-ről. A listán szereplő leggazdagabb nő Alice Walton (46 milliárd dollárral), aki a Walmart üzletlánc alapítójának, Sam Waltonnak a lánya.

Az Egyesült Államokban él a legtöbb milliárdos Forrás: 123rf.com

Az Egyesült Államok ad otthont a legtöbb milliárdosnak 585 fővel, míg a második Kína (beleértve Hongkongot, Makaót és Tajvant is) 476 fővel. Őket követi Németország (123), India (119), valamint Oroszország (102). Külön érdekesség, hogy egyedül Kalifornia államban 144 milliárdos van, vagyis több, mint a bronzérmes Németországban.

Támogató környezet, duzzadó vagyonok

Mindeközben egy másik jelentésből az is kiderült, hogy az erős világgazdasági növekedés, illetve a lendületesen teljesítő részvénypiacok igencsak megtámogatták a világ leggazdagabbjait. Ennek eredményeként a több mint 50 millió dolláros nettó eszközzel bíró magánszemélyek száma 10 százalékkal bővült tavaly.

Ilyen gyors ütemre legalább 5 éve nem volt példa

– idézi a Bloomberg a Knight Frank szerdán kiadott elemzését. Összesen közel 130 ezren fértek fel a brókercég listájára.

Az egyes régiók tekintetében az látszik, hogy Ázsia átvette a második helyet Európától a leggazdagabb magánszemélyek számának tekintetében, miközben Észak-Amerika megőrizte az első helyét – derül ki a Wealth-X adataiból. A városok között New York vezet, melyet London, San Francisco, valamint Los Angeles követ.

A részvénypiaci emelkedések nagyban hozzájárultak a globális vagyongyarapodásokhoz Forrás: AFP/Spencer Platt

A gazdagok számának globális növekedése elsősorban annak tudható be, hogy a részvénypiacok tovább emelkedtek, miközben Európa gazdasága egyre inkább talpra áll.

Ráadásul az amerikai dollár relatív gyengesége megsegítette az USA-n kívüli vagyongyarapodást is

– mondta Liam Bailey, a Knight Frank kutatásvezetője.