Tőzsdére megy a Spotify zenei streamszolgáltató

Daniel Ek, Spotify
Daniel Ek, CEO of Swedish music streaming service Spotify, gestures as he makes a speech at a press conference in Tokyo on September 29, 2016. Spotify kicked off its services in Japan on September 29. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
A Spotify nevű népszerű zenei streamszolgáltató bejelentette, hogy tőzsdére megy. Az előzetes hírek szerint a részvényeik 132,50 dollárért cserélnek gazdát a magánpiacon, ami azt prognosztizálja, hogy a vállalat piaci értéke 23 milliárd dollár körül alakulhat.
Vágólapra másolva!

A Spotify a piacvezető a zenei streamszolgáltatók között, jelenleg 71 millió előfizetővel rendelkeznek és több mint 159 millió aktív havi felhasználóval. Az alkalmazás 61 országban érhető el. A legnagyobb riválisuk az Apple Music fényévekre van tőlük, már most 36 millió előfizetővel vannak lemaradva.

A vállalat 2017-ben 1,5 milliárd dolláros mínuszban zárt, de ebből 1 milliárd nem ismétlődő kiadás. A Spotify előző évben 461 millió dolláros működési veszteséget mutatott fel, ami meghaladja a 2016-os 425 millió dolláros veszteséget.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Továbbá a zenei stremszolgáltató üzleti modellje is aggasztó lehet a befektetők számára, részben a folyamatosan változó összegnek, amit a dalszövegíróknak és a kiadóknak kell fizetniük. A vállalat elmondása szerint céljuk az volt, hogy egy jobb alternatívát teremtsenek a művészeknek és a hallgatóknak egyaránt a zeneipar digitális átalakulásához.

A vállalatnak nem lesz részvényjegyzője, de a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és az Allen & Company mind tanácsadóként segítenek.

A Digital Services Report szerint a zenei streamelésből származó bevétel 2017-ben 53 százalékkal növekedett. Egyre többen hallgatják a zenét digitálisan az olyan platformokon, mint a Spotify, az Apple Music vagy az Amazon. Az Egyesült Államokban a digitális bevételek az előző évben már elérték a 6,5 milliárd dollárt.

illusztráció Forrás: Spotify

Korábban megírtuk, hogy a dalszövegíróknak, a The Copyright Royalty Board of the U.S. Library of Congress döntése alapján, a zenei stremszolgáltatók bevételük 10,5 százaléka helyett mostantól 15,1 százalékát kell fizetniük a szerzőknek és kiadóknak. Martin Bandier, a Sony/ATV vezérigazgatója akkor elmondta, hogy a dalszövegírók nagyjából 44 százalékos fizetésemelésre számíthatnak.

A Spotify még előző évben állapodott meg minden nagyobb zenei kiadóval. A Sony és a Universal mellett a Warnerrel is sikerült leszerződni, így a három legnagyobb kiadó zenéi fent lehetnek a platformon.