Éhes kígyóra terelnék a gyanút az eltűnt pénzek miatt Nigériában

kígyó, nő
A jegyző - állítása szerint -nem tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a kígyó felbukkant az irodában és elkezdte megenni a pénzt
Vágólapra másolva!
Mintegy 36 milliónyi naira, azaz nagyjából 100 ezer amerikai dollár (több mint 26 millió forint) tűnt el egy felvételi vizsgabizottság irodájából Nigériában. Az eltűntetésével a bizottsági jegyzőjét, egy Philomina Chieshe nevű nőt gyanúsítanak. Az alkalmazott azt állítja, egyszer csak egy kígyó jelent meg az irodában, és felfalta a beszedett pénzeket. Ám nem ez az egyetlen fordulat, illetve furcsaság az ügyben.
Vágólapra másolva!

Még február elején történt az az eset Nigériában, mely még az állami korrupcióellenes ügynökség figyelmét is felkeltette. Benue államban egy kígyó felfalta a felvételi bizottságnak befizetett vizsgadíjakat – legalábbis ezt állítja a pénz kezeléséért első körben felelős alkalmazott. Aki aztán később azt mondta, ilyet ő soha nem mondott, és csak a vizsgálatot folytatók adják szájába ezt a sztorit. Ami tulajdonképpen lehet, hogy egy metafora.

Besunnyogott a sikló sikkasztó

A BBC forrása szerint, legalább 100 ezer dollárnyi helyi valuta tűnt el, amely főként beszedett intézményi vizsgadíj volt. A bizottsági jegyző azt állítja, egyszer csak egy hatalmas kígyó jelent meg az irodában, „aki" némi csúszkálás után, rávetette magát a pénzre, és jóízűen elfogyasztotta azt – ő pedig képtelen volt bármit is kezdeni a helyzettel.

Váratlanul felbukkant kígyó ette meg a vizsgadíjakat (illusztráció) Forrás: AFP/Biosphoto/Jean-François Noblet

A meghökkentő fordulatoknak azonban még nincs vége. A belső vizsgálat megállapította, a bizottsági jegyző valóban nem tudott elszámolni a kérdéses pénzekkel. A jelentés annak lehetőségét vetette fel, hogy a jegyzőnek voltak cinkostársai. Ez önmagában nem is lenne furcsa, a jegyző ugyanis tagadta az ellene felhozott sikkasztási vádakat, és azt állította, munkatársai a felelősek az eltűnésért, mivel egyikük „kígyóként" csente el a hivatali helységből a pénzeket. Ő magát viszont ártatlannak vallotta, és tagadta, hogy köze lett volna az vizsgadíjak ellen elkövetett „kígyótámadáshoz" – ami így

felveti annak lehetőségét, hogy a „kígyót" metaforikus beszédként kell érteni és értelmezni.

Szerinte ugyanis munkatársai "spirituálisan" kebelezték be a pénzt, amit egy kígyó révén valósítottak meg.

A hivatalos állásfoglalás ugyanakkor egyértelműen csalásról és bűncselekményről beszél.

Ám még mindig nem ez az utolsó fordulat. A korrupcióval vádolt munkatárs ugyanis nemsokkal később a vizsgálatokat lefolytató bizottságra vonatkozóan nyilatkozta, hogy a falánk kígyóról szóló történetet annak tagjai csak kitalálták és a szájába adták, noha ő maga nem mondott ilyet. Egyébként pedig nem érti, miért őt találták meg a pénz eltűnése kapcsán.

A közösségi médiát mindenesetre az ügy kipattanása óta, ellepték az önjelölt mémgyárosok és az esetből viccet csinálók művei.

Egyesek tudományos okfejtéssel bizonyítják, hogy egy kígyó nem képes ennyi nairát bendőjébe tömni, egy felhasználó pedig „A nigériai kígyó" álnév alatt azzal viccelődik, hogy ekkora zabálás után, valaki ajánlhatna neki egy jó helyet a csendes emésztéshez.

Nigéria nemzeti korrupcióellenes hivatala pedig ledobta a PR-bombát.

A hivatal szimbólumállata a sas, így a szervezet azzal szállt be a fél Afrikán végigsöprő nevetéshullámba, hogy olyan fotót posztolt, amelyen egy sas könyörtelenül maga alá gyűr egy kígyót.

A furcsaságok országa

Nigéria sok tekintetben furcsa és kívülről nehezen átlátható, illetve megfejthető ország. Afrikai viszonylatban az egyik legerősebb gazdasággal rendelkezik, a kontinens legnagyobb, világviszonylatban is jelentős kőolaj-tartalékával bírva. Ahogy az Origo is megírta, épp ezért visszás, hogy – mivel az ezért felelősök képtelenek voltak kitűzött határidőre összehozni a finomítóik nagygenerálját – egy ideje külföldről kell importálnia finomított olajat.

Ismert az is, hogy míg a főváros és térsége viszonylag látványos, gyors ütemű fejlődésen megy át, addig az ország távoli, vidéki térségeiben sokszor rendezetlenné válnak a körülmények, kiszámíthatatlan az életvitel. Afféle senkiföldje lesz egyes vidéki térségekből a központi hatalomtól való távolság miatt.

Ahogy a kígyós ügy kapcsán az egyik felhasználó találóan megjegyzi:

ez egy furcsa ország.

A jegyző - állítása szerint -nem tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a kígyó felbukkant az irodában és elkezdte megenni a pénzt Forrás: Pixabay

2004-ben egy teherszállító hajó vált köddé, 30 ezer hordónyi olajjal a fedélzeten. 2008-ban, alig másfél évnyi működés után, használhatatlanná vált a korábban Kínában gyártott első nigériai műhold, amiért az ország rengeteg pénzt kifizetett. 2017-ben pedig patkányok hada miatt kellett az elnöknek otthonról dolgoznia, irodái helyett, mivel az állatok tatárjárás-szerű pusztítást végeztek a hivatali infrastruktúrán. Most pedig a naira-faló kígyó az, ami borzolja a kedélyeket.

És nem is ez volt az egyetlen eset. Nem sokkal a kígyós ügy után, egy másik bejelentés is érkezett a felvételi bizottságnál megtörtént, másik korrupciós ügyről.