Zárva a Szent Sír a tervezett új adózási rendelkezések miatt

Jeruzsálem, 2018. február 27. Egy férfi tenyere a bezárt kelet-jeruzsálemi Szent Sír-templom kapuján lévő lyukbam 2018. február 27-én. A jeruzsálemi keresztény vezetők két nappal korábban bejelentették, hogy határozatlan időre bezárják a Jézus feltételezett sírja fölé emelt templomot a látogatók előtt a városvezetéssel történt adóügyi nézeteltérésre hivatkozva. A Jézus keresztre feszítésének és sziklasírba temetésének keresztény hagyomány szerinti helyén emelt templomot 1948, a függetlenségi háború harcai óta még sohasem zárták be. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Vágólapra másolva!
A keresztény egyházak közösen bezárták a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikát tiltakozásul az ellen, hogy a városháza megpróbálja megadóztatni az egyházi gazdasági érdekeltségeket – jelentette az egyik izraeli kereskedelmi tévé híradója.
Vágólapra másolva!

A lépésről együtt határozott a templomot felügyelő római katolikus, görög ortodox és örmény egyház. Az egyházak a status quo, az eddigi helyzet felrúgásával vádolták Izraelt, és hogy szisztematikus és példátlan támadást hajtott végre a szentföldi keresztények ellen.

Szinte példátlan lépés

A Jézus Krisztus keresztre feszítésének és sziklasírba temetésének keresztény hagyomány szerinti helyén emelt templomot 1948, a függetlenségi háború harcai óta még sohasem zárták be. Korábbi időkből csak 1900-ból találni példát erre, akkor egy napra zárt be a keresztény világ legfontosabb zarándokhelye. Akkor a templomi felügyelők a szomszédos keresztény menedékházba érkező, zsidó származású telepesek jelenléte ellen tiltakoztak.

Egy férfi tenyere a bezárt kelet-jeruzsálemi Szent Sír-templom kapuján lévő lyukban Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A jeruzsálemi városháza komoly adóhátralék befizetését kéri a város keresztény egyházak tulajdonában álló gazdasági érdekeltségeitől,

üzlethelyiségeik, bérbe adott ingatlanjaik után, de hangsúlyozták, hogy az imákra és hitéletre használt épületek továbbra is adómentesek maradnak.

Határozatlan időre szól

Az egyházak a lépéssel egy törvénytervezet miatt is tiltakoznak, amely az egyházi ingatlanok magánszemélyeknek történő adásvételét szabályozná és korlátozná. Ennek az indítványnak a megvitatását az egyházak elutasító véleménye miatt egy héttel elhalasztotta az izraeli törvényhozás, a kneszet.

Az új adózási szabályok alapján, az államnak – bizonyos feltételek fennállása esetén – lehetősége lenne lefoglalni egyházi ingatlanokat is.

A Jézus Krisztus feltételezett sírja fölé emelt szentély a jeruzsálemi Szent Sír-templomban Forrás: AFP/Gali Tibbon

Ezt szintén nem tartják elfogadhatónak az érintett keresztény szervezetek.

A jeruzsálemi keresztény vezetők közlése szerint a bezárás határozatlan időre szól.

A helyszínt minden évben turisták és zarándokok százezrei keresik fel.